Opozicija najavu o spajanju izbora 2022. na tri nivoa vidi kao znak krize vlasti 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

Spajanje vanrednih parlamentarnih sa predsedničkim i beogradskim izborima, većina opozicionih političara vidi kao potvrdu da se nalazimo u političkoj krizi usled bojkota glasanja 21. juna i drugih uzroka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštavajući odluku o formiranju nove koncentracione vlade sa oročenim mandatom do 2. aprila 2022, najavio je da će tada ujedno biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, kako bi oni bili spojeni sa izborima za predsednika države i beogradski parlament.

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, čestitao je građanima Srbije na uspešnom bojkotu parlamentarnih i lokalnih izbora 21. juna, rekavši da je Vučić najavom vanrednih izbora priznao da je bojkot izbora uspeo.

– Šta god da Vučić kaže, on ne može više da sakrije da se Srbija nalazi u političkoj krizi, poručio je lider SSP u pisanoj izjavi za medije.

Za Demokratsku stranku Vučićeva najava nije iznenađenje, ističe za Danas Dragana Rakić, potpredsednica DS.

– DS je od početka govorila da će Vlada koja se formira posle lažnih izbora biti privremena i bez ikakvog legitimiteta. Prevremeni izbori koji bi se održali pod nepromenjenim uslovima ne bi promenili ništa, osim što bi učvrstili monopol autokrate Vučića. Jedina svrha raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora bez promene izbornih uslova jeste da se pomogne Aleksandru Vučiću da lakše dobije predsedničke i beogradske izbore. Otuda i dogovor sa Šapićem i Dačićem, zaključila je Rakić.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd kaže za Danas da oni ostaju pri ranijoj oceni da će Vučić na taj način pokušati da zadrži vlast u Beogradu, ali i uverenju da opozicija može da napravi promenu u prestonici.

– Ne mislim da su Vučić i SNS svemoćni, smatram da ih je moguće pobediti i da oni to znaju i zato se na sve načine dovijaju da zadrže nepoštenu prednost. Mi smo zahtevali da se izbori razdvoje tako da jedan čovek ne bi mogao da bude kandidat za sve funkcije u državi, od mesne zajednice do predsednika. U Beogradu postoji veliki potencijal da promena krene iz našeg grada i zato mislim da Vučić ne sme da razdvoji izbore – jer se plaši da će izgubiti na gradskim izborima, naveo je Lazović.

Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, kao i Lazović, smatra da je namera da se spajanjem izbora pokuša „spasavanje vlasti u Beogradu“, kao i da se ospori tema krize demokratije i predstojeći pregovori o izbornim uslovima. On je ocenio najavu vanrednih parlamentarnih izbora kao „mamac za opoziciju“ i „podmetanje lažnih tema opoziciji“.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, ocenio je da je vlast spajanjem izbora širi front i slabi manevarski prostor opoziciji, koja bi se inače usredsredila prvenstveno na beogradske izbore.

I Kontantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, smatra da je ključna šansa koju opozicija ima u Beogradu što, po njegovoj oceni, potvrđuju rezultati lokalnih listi Oslobodimo Vračar i Srce grada.

I Miroslav Aleksić iz Narodne stranke ocenio je najavu skraćenog mandata vlade kao „nedvosmislenu potvrdu da je bojkot uspeo“. Prema njegovim rečima, Vučić je svestan da ne može da formira vlast bez opozicije.

Tatjana Macura, iz Stranke moderne Srbije, koja je učestvovala na izborima, rekla je za Danas da ne veruje da opozicija sa trenutnim odnosom snaga i organizacijom može da ostvari dobar rezultat 2022.

„Jedinstva unutar opozicije u ovom trenutku nema, pa čak i u pogledu organizovanja mreže kontrolora. Kombinacija istovremenih izbora i njihove kontrole, istrošenih lidera i bajatih ideja ne verujem da može dati dobar rezultat“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari