Opozicija: Vlast pokušava milom ili silom da prekine bojkot 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević podneo je predlog o izmeni Zakona o Narodnoj skupštini kojim bi trebalo da se onemogući dalja „trgovina mandatima“ i ulazak u parlament putem kupovine mandata onih koji na izborima nisu osvojili nijedan mandat, ili uopšte nisu učestvovali.

On je podneo i predlog izmene Poslovnika o radu parlamenta kojim se uvode kaznene mere, umanjenje poslaničke plate zbog neopravdanog odsustvovanja sa sednice.

Suština predloga SPS-a je da poslanik može imati status samostalnog, odnosno ne mora biti član grupe, ali ne može biti predstavnik stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile mandate na izborima. „Preletači“ i „kupovina mandata“ mogu dovesti do političke nestabilnosti parlamenta i urušavanja ugleda te institucije, ali i do nepoštovanja volje građana koji su glas na izborima poverili određenoj izbornoj listi, navodi SPS.

Poslaniku za svako neopravdano odsustvo sa sednice plata bi bila umanjena u visini do 10 odsto, a ako u Skupštini ne može da se obezbedi najmanje 84 poslanika na početku radnog dana, takvom poslaniku bi se oduzimalo 20 odsto od osnovne plate. Najvećom kaznom, 30 odsto od osnovne plate, bili bi kažnjeni poslanici koji neopravdano odsustvuju sa glasanja.

„Može li neki zaposleni građanin da ne ide na posao, a da za to prima platu, gde god da je zaposlen?“, naveo je Milićević u obrazloženju.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, kaže za Danas da je ovo dobar pokazatelj koliko vlast ima dobru volju za sprovođenje fer i poštenih izbora. „Vlast milom ili silom pokušava da prekine bojkot opozicije, zaboravljajući pritom da naterivanje opozicije da daje kvorum predstavlja antidemokratski čin“, kaže Rašković Ivić.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, kaže da se vlast zapravo obraća poslanicima vladajuće koalicije koji sve ređe dolaze na sednice i sve teže obezbeđuju kvorum.

„Prinuda postaje preovladavajuća tehnologija vladanja ovog establišmenta. Predlažem da se ukinu plate i da se plaćaju samo dnevnice za prisustvo, uključujući i predsedništvo Skupštine, osim predsednika“ , kaže Dejan Šulkić, poslanik DSS.

Funkcioner Dveri Jugoslav Kiprijanović ocenjuje da je predstavnike vlasti odavno uhvatila bolest koja se zove „Država, to smo mi“.

Samostalna poslanica Aleksandra Čabraja podseća da ne bi bilo SNS-a da su ovakav predlog socijalisti predložili na usvajanje pre deset godina.

Goran Ćirić, poslanik Demokratske stranke, ocenjuje da je ovo što socijalisti predlažu blaža varijanta od onoga što se poslanicima opozicije do sada događalo u parlamentu i ispred njega, kada su i fizički i verbalno zlostavljani.

Tatjana Macura, šefica grupe Stranka moderne Srbije, kaže da oba predloga Đorđa Milićevića imaju za cilj da se kod narodnih poslanika stvori osećaj veće odgovornosti prema poslu, za koji su ih građani na izborima birali. „U normalnim okolnostima rasprava o ovom pitanju bi bila dobrodošla, ali mi imamo problem ne samo sa poslanicima koji menjaju poslaničke klubove već i sa onima koji menjaju ideologiju, politiku i time gore ismevaju izbornu volju građana“, ocenjuje Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari