Ozbiljna neslaganja bivših koalicionih partnera u tehničkoj Vladi Srbije nastavljena su i juče potpuno suprotnim stavovima u vezi s potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom
Dok predsednik Srbije Boris Tadić smatra da bi sporazum s EU trebalo potpisati pre 11.

Ozbiljna neslaganja bivših koalicionih partnera u tehničkoj Vladi Srbije nastavljena su i juče potpuno suprotnim stavovima u vezi s potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom
Dok predsednik Srbije Boris Tadić smatra da bi sporazum s EU trebalo potpisati pre 11. maja i parlamentarnih izbora, premijer Vojislav Koštunica je potpuno drugačijeg stava i smatra da sporazum sa EU „svakako nije u interesu države Srbije i srpskog naroda“. Koštunica je juče izjavio da se sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU „ne sme potpisivati“ ako se „unapred izričito ne potvrdi da se taj sporazum odnosi na celovitu Srbiju“.

POP-LAZIĆ: Tadić nema pravo da potpiše sporazum sa EU

Funkcionerka Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić ocenila je juče da predsednik Srbije Boris Tadić po Ustavu nema pravo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Ona je na konferenciji za novinare izjavila da Ustav Srbije predviđa da pre potpisivanja SSP o tom pitanju treba da se izjasni parlament, koji je raspušten, i izrazila sumnju da će i naredni saziv parlamenta podržati eventualno potpisivanje SSP. „Tadić ne treba da potpisuje taj sporazum čak i ako mu se pruži prilika“, rekla je Pop-Lazić. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog podrške predstavnika EU koaliciji koju predvodi Demokratska stranka, „jer će to umanjiti podršku građana toj političkoj grupaciji“.

„Ne sme biti trgovine Kosovom i ne sme se potpisivati Solanin sporazum ako se unapred izričito ne potvrdi da se taj sporazum odnosi na celovitu Srbiju“, navodi se u Koštuničinoj pisanoj izjavi. On je naglasio da sporazum sa Unijom „može predstavljati partijski interes“ koalicije Demokratske stranke, G17 plus i Lige socijaldemokrata Vojvodine, okupljene oko predsednika Tadića i da potpisivanje sporazuma može da pomogne ovoj koaliciji na izborima, ali da sporazum nije u interesu Srbije i srpskog naroda.
„Otvoreno kažemo da sumnjamo da Solanin sporazum koji se nudi koaliciji Čanak-DS-G17 plus predstavlja pokušaj potpisivanja nezavisnosti Kosova. Ne sme biti trgovine Kosovom i ne sme se potpisivati Solanin sporazum ako se unapred izričito ne potvrdi da se taj sporazum odnosi na celovitu Srbiju“, naveo je Koštunica.
Sa druge strane, demokrate su reagovale na izjavu premijera i ocenile je neodgovornom. Demokratska stranka u saopštenju navodi da je Koštunica tom izjavom odustao od deklarativnog zalaganja za evropske integracije, uprkos činjenici da je to jedan od osnovnih principa na kojem je osnovana Vlada.
– Vojislav Koštunica je ovom izjavom pokazao zašto je Vlada pala. Razlog pada Vlade je insistiranje DS da se nastave evropske integracije i brzo potpisivanje SSP. Očigledno je da je Koštunici i delu Vlade, koju on prevodi, to smetalo – rekao je juče Oliver Dulić, član Predsedništva DS i predsednik Skupštine Srbije na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, sada je sasvim jasno ko je na kojim pozicijama.
Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović naveo je da je sada prvi put takav stav DSS jasno i glasno izrečen, iako je DS u trenutku formiranja koalicione vlade pretpostavljao da su DS i DSS zalažu za zajednički cilj i da su proevropske snage koje će se boriti za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje i evropske integracije.
– DS se uvek zalagala za odbranu integriteta zemlje, ali ni na koji način neslabljenje odnosa sa Evropom. Interes Srbije je ulazak u EU jer je to najbolji način za borbu protiv korupcije, za vladavinu prava, standard građana, ekologiju… – rekao je Mićunović.
On je prokomentarisao Koštuničinu izjavu da je visoki predstavnik EU Havijer Solana podržao koaliciju oko DS i naveo da je Solanina izjava znak da EU želi Srbiju u svojim redovima i da „nikome ne pada na pamet da ovde šalje agitatore, bilborde ili novac“.
– Predsednik Srbije Boris Tadić pobedio je na predsedničkim izborima i bez te podrške, zato što građani Srbije žele Srbiju u EU i niko ne može i ne sme da ih liši te budućnosti – istakao je Mićunović, koji je i prvi na listi „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić“.
Koalicioni partner demokrata – G17 plus naglasila je u saopštenju da bi nepotpisivanje SSP sa Evropskom unijom bilo u partijskom interesu narodnjačko-radikalske koalicije, ali ne i u interesu građana Srbije. „Ako nazadna narodnjačka koalicija i odlazeći premijer ne podržavaju otvaranje novih radnih mesta, potpuno slobodna putovanja građana Srbije po Evropi i jak i stabilan dinar koje donosi približavanje Srbije EU, to može predstavljati partijski interes Koštunice i Velimira Ilića da večno ostanu na vlasti, pa čak i po cenu izolacije zemlje, ali nikako ne može predstavljati interes Srbije i srpskog naroda – piše u saopštenju G17 plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari