Predstavnici srpskih vlasti iz medija su saznali da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost dolazi u Beograd, najverovatnije 13. jula, a ne mogu ni da pretpostave zbog čega je odlučio da u ovom trenutku poseti Srbiju. To se može zaključiti iz razgovora Danasa s više zvaničnika Vlade Srbije.

S druge strane, zvanično obaveštenje o dolasku evropskog komesara za proširenje Olija Rena 21. jula stiglo je na odgovarajuće adrese u Beogradu, mada ni u vezi sa ovom vizitom predstavnicima ovdašnjih vlasti nisu poznati ikakvi detalji.

– Vrlo je verovatno da će visoki predstavnik Havijer Solana doputovati na Balkan sledeće nedelje, ali detalji posete za sada nisu precizirani. To je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem – komentariše za Danas nezvanične informacije o Solaninom dolasku Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika EU. Posle Beograda, trebalo bi da poseti Prištinu i Skoplje.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, jedna od važnijih tema tokom boravka Havijera Solane u srpskoj prestonici biće očekivano ukidanje viza za građane Srbije. Evropska komisija će 14. jula saopštiti preporuku za viznu liberalizaciju zemljama Zapadnog Balkana koje su najbolje napredovale u tom procesu, odnosno Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Sagovornici Danasa iz Vlade Srbije saglasni su da je poseta visokog predstavnika EU motivisana ovom sednicom Evropske komisije. Solana će u razgovorima sa srpskim zvaničnicima svakako biti zainteresovan za tehnička pitanja o bezbednosti granica, carine i izdavanja dokumenata, odnosno preostalim poslom koji bi srpske vlasti morale da obave do oktobra. Takođe, na dnevnom redu biće saradnja zvaničnog Beograda sa Euleksom, kao i napredak u lociranju haškog begunca Ratka Mladića, kažu izvori iz Vlade.

Kristina Nađ, portparolka Olija Rena, nije mogla Danasu da saopšti detalje beogradske agende evropskog komesara za proširenje. Ona je uopšteno rekla da će tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biti odnosi Srbije i EU.

Ono u čemu se naši sagovornici takođe slažu jeste da su posete Rena i Solane motivisane činjenicom da obojici uskoro ističe mandat. Kako ocenjuju Danasovi izvori iz Brisela, proces primopredaje nadležnosti komesara za proširenje i predstavnika za bezbednost i spoljnu politiku mogao bi da potraje do jeseni. O nasledniku Olija Rena, odnosno o novom sastavu Evropske komisije, odlučivaće Evropski parlament, koji će punim kapacitetom početi da radi od septembra. S druge strane, za funkciju Havijera Solane čeka se ishod referenduma u Irskoj koji se održava u oktobru. Ukoliko Irci potvrde Lisabonski sporazum, umesto funkcije predstavnika za bezbednost i spoljnu politiku predviđa se nova – ministar spoljnih poslova EU.

Naši diplomatski izvori iz Brisela navode da bi Solanu mogao da nasledi upravo Ren, dok bi se nekadašnji generalni sekretar NATO nakon deset godina staža u EU povukao iz politike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari