Organizatori zasad nepoznati u Novom Pazaru 1Novi Pazar Foto: Wikipedia/ Jovanvb

Od ponedeljka Novopazarci su „zatečeni“ informacijom da će u subotu, 16. februara, u ovom gradu biti organizovani prvi protesti.

Građani su pozvani da „izađu na mirne proteste protiv sadašnje vlasti“. Poziv je upućen preko Fejsbuk stranice Levica Srbije Novi Pazar. Skup će biti organizovan na gradskom trgu „u znak solidarnosti sa građanima Srbije, koji od decembra, u brojnim gradovima Srbije, organizuju proteste „Jedan od pet miliona“, ali i da vlast u Novom Pazaru nije u stanju da dovede nijednog investitora ili napravi neku fabriku kako bi obezbedili nova radna mesta, kako najavljuju u poslednjih sedam godina“. Organizatori su i dalje nepoznati i sve informacije su u domenu spekulacija.

Levica Srbije Borka Stefanovića ne postoji u Novom Pazaru. Naš izvor iz centrale te partije, navodi da oni ne stoje iza organizacije i poziva, da se radi na organizovanju odbora u ovom gradu i da je taj posao „poveren aktivisti iz Kruševca“. Iako je poziv objavljen na Fejsbuk stranici Levice Srbije i ispod slike njenog predsednika Borka Stefanovića, naš izvor u centrali stranke navodi da oni ne stoje iza poziva, da još nemaju odbor u Novom Pazaru i da se radi na njegovom organizovanju.

Neki tvrde da se, doskorašnja, izvesna organizacija Front „preimenovala“ u Levicu Srbije. Front je minulih meseci slao, na razne adrese, svoja saopštenja o situaciji u gradu i nepotizmu u lokalnoj samoupravi i njenim javnim preduzećima i ustanovama. Konkretnih imena u potpisu saopštenja nije bilo. Poslednjih desetak dana, intezivno na društvenim mrežama postavljano je pitanje zašto nema protesta u Novom Pazaru i zagovarano je njihovo organizovanje. Mnogo je juče kontaktiranih, ali niko nije hteo da stane iza poziva. Kratko su odgovarali da su čuli ili da su ih obavestili. Jedino je potvrđeno da je grupi „Jedan od pet miliona“ upućeno pitanje da li ih je neko kontaktirao i da se odgovor očekuje.

Novi Pazar je dugo ostao van građanskih protesta, iako situacija u njemu ništa nije bolja nego u drugim gradovima Srbije. Možda je čak i gore. Od demokratskih promena 2000. godine, u ovom gradu, je razorena privreda, većina privatizacija je neuspela, stopa nezaposlenosti se popela iznad polovine radno sposobnog stanovništva, nema direktnih investicija, niti otvorenih novih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari