Osmani: Ako je reciprocitet prepreka, onda je i ravnopravnost dve zemlje prepreka 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani je ocenila danas da nazivati reciprocitet preprekom znači da je ravnopravnost u odnosima dve zemlje prepreka.

U reagovanju na odluku Vlade Kosova o ukidanju reciprociteta u odnosima sa Srbijom, Osmani je na fejsbuku ocenila da ta odluka Vlade u suštini znači „odbijanje prava da budeš tretirana suverenom kao Republika Kosovo“.

„To znači da ne voliš da se tvoja zemlja tretira ravnopravno sa drugima. Da nazivaš reciprocitet smetnjom, znači da ne veruješ da imaš suverena prava, nezavisna i ravnopravna, kako je to predviđeno u Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu zemlje“, napisala je Osmani.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici odlučila da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Premijer Avdulah Hoti je ocenio značajnom odluku o ukidanju reciprociteta koju je uvela prethodna vlada Aljbina Kurtija.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da će srpska strana ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi, ali da Kosovo zadržava pravo suverene države da preduzme mere za očuvanje suvereniteta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Protiv ove odluke su glasali predstavnici Alijanse za budućnost Kosova.

Vlada Aljbina Kurtija je mere reciprociteta preduzima od 1. aprila kada je ukinula taksu od sto odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ista Vlada je 29. maja pooštrila mere reciprociteta protiv Srbije, zahtevajući od Srbije da u trgovinskim odnosima koristi naziv „Republika Kosovo“.

Prema toj odluci ni jedan kamion nije mogao ući na Kosovo ako u pratećim dokumentima nije stajalo da se roba uvozi u Republiku Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari