Osmani: Očekujem da EU i NATO odgovore na Vučićevu ratnu pretnju 1Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani pozvala je Evropsku uniju i NATO da reaguju na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića pošto on, kako ona tvrdi, preti ratom.

„Očekujem da Evropska unija i NATO odgovore na ovu ratnu pretnju, koju je izneo Vučić“, napisala je Osmani na Tviteru.

Vučić je na konferenciji ranije danas izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt „kada ga neko odmrzne“ može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne „ranije nego kasnije“ i da „u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob“ te da se „moraju izvući pouke iz 1990-ih“ godina.

Kosovsko ministarstvo: Vučić preti ratom, dijalog će biti nastavljen kad Kosovo uđe u NATO

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da smatra otvorenom pretnjom novim ratom na Balkanu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je uporedio odnos Beograda i Prištine sa sukobom u Nagorno-Karabahu i navelo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tek nakon što Kosovo postane član NATO.

U saopštenju, kosovsko ministarstvo je ocenilo da Kosovo nije Nagorno-Karabah, da nema zamrznutog sukoba i da će Kosovo pojačati napore za članstvo u NATO-u – „a tek tada treba da nastavi dijalog sa Srbijom“.

„Vučićeva reakcija i namerna upoređivanja jasno pokazuju nameru da se destabilizuju i stvore nove tenzije u balkanskom regionu“, piše Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Ministarstvo navodi da je učešće regularnih srpskih vojnih snaga u Belorusiji „opšte poznato“, da su srpski vojnici „aktivno umešani“ u sukob u Ukrajini i da je bilo i međunarodnih izveštaja o upotrebi srpskog oružja u azerbejdžansko-jermenskom sukobu.

„Očigledno je i jasno da su se Rusija i Srbija, nakon što se nametnula u borbama u regionu Nagorno-Karabaha i predstavila kao ‘posrednik’ za rešavanje ovog sukoba u sistemu ‘zavadi pa vladaj’, kao glavni snabdevači oružjem u ovom oružani sukob pokušava povući takve paralele kako bi opravdao militarizaciju i naoružao svoju vojsku oružjem nespojivim sa NATO-om“, istaklo je Ministarstvo.

Kosovsko ministarstvo je dodalo da su svi „rusko-srpski napori da potkopaju stabilnost, mir i bezbednost u regionu“ neprihvatljivi su za Kosovo, da su u suprotnosti sa evropskim i univerzalnim vrednostima.

„I propašće jer su sramno kapitulirali na Kosovu 1999. godine“, navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva.

Vučić je na konferenciji ranije danas izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt „kada ga neko odmrzne“ može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne „ranije nego kasnije“ i da „u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob“ te da se „moraju izvući pouke iz 1990-ih“ godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje snažniji pritisak velikih sila po pitanju razgovora sa Prištinom od decembra i januara naredne godine, kao i da do rešenja za Kosovo mora doći kroz dijalog.

Hoti : Izjave Vučića ne idu u prilog normalizaciji odnosa

Premijer Kosova Avdulah Hoti da ocenio da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne idu u prilog normalizaciji odnosa, postizanju konačnog sporazuma i uzajamnom priznanju.

Vučić je danas u Beobgradu izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt „kada ga neko odmrzne“ može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne „ranije nego kasnije“ i da „u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob“, te da se „moraju izvući pouke iz 1990-ih“ godina.

Premijer Hoti je naglasio da je ta izjava u suprotnosti sa svim obavezama koje je Srbija, pod garancijama međunarodne zajednice, preuzela za trajni mir i ekonomski razvoj u regionu.

„Vlada Republike Kosovo i dalje ostaje posvećena svojoj konstruktivnoj ulozi u korist mira, stabilnosti i prosperiteta čitavog regiona, i očekuje da Evropska unija i NATO odgovore na ove provokacije“, kaže se u saopštenju Vlade Kosova i dodaje da ona i dalje biti posvećenA što bržem članstvu u NATO-u, Evropskoj uniji i svim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari