Osmani preuzela dužnost predsednice Kosova 1Foto: AP Photo/ Visar Kryeziu

Vjosa Osmani zvanično je jutros preuzela funkciju predsednice Kosova, dva dana nakon što je u kosovskom parlamentu dobila podrškom 71 poslanika u trećem krugu glasanja.

Iako je najavljeno da,  zbog pandemije koronavirusa, neće biti ceremonije povodom inauguracije, u 10 sati ispred kosovske skupštine, na trgu u centru Prištine, Vjosi osmani dužnost je predao predsednik parlamenta i dojučerašnji v. d. predsednika Kosova, Gljauk Konjufca, objavio je portal Kossev.

Ceremoniji  su prisustvovali ambasadori nekoliko zemalja, kosovski premijer Aljbin Kurti i članovi vladinog kabineta.

Kosovsko predsedništvo najavilo je niz aktivnosti kojima će se obeležiti stupanje na dužnost Osmani.

Nakon svečanog postrojavanja voda Kosov skih bezbednosnih snaga (KBS) i predaje dužnosti, nova kosovska predsednica  tokom popodneva sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom posetiti Centar za vakcinaciju protiv kovida u Prištini.

Potom će odati počast na grobu prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove i položiti cveće kod obeležja u znak sećanja na nestale osobe na Kosovu u Prištini.

Osmani će u 14:30 boraviti u Prekazu, gde će odati počast na memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“, a kasnije se sastati sa komandantom KBS Rahmanom Ramom i čelnicima KBS.

Osmani je kao predsednica prošlog saziva kosovske skupštine, od ostavke Hašima Tačija i njegovog odlaska u Hag, bila v.d. predsednica Kosova, a krajem marta je, neposredno po izboru 8. saziva kosovske skupštine, tu dužnost po automatizmu predala Gljauku Konjufci, koji je postao novi predsednik Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari