Osnovano udruženje građana „Zajedno za Kragujevac“ 1Kragujevac Foto: Beta/Miloš Miškov

Grupa odbornika i viđenijih aktivista „Zdrave Srbije – Zajedno za Šumadiju“ osnovala je, saznaje naš list, novo udruženje građana pod nazivom „Zajedno za Kragujevac“, sa kojim njegovi osnivači planiraju da učestvuju na predstojećim lokalnim, eventualno i parlamentarnim izborima koji bi, kako očekuju, trebalo da budu raspisani tokom naredne, ili 2022. godine.

Novo udruženje u APR-u je registrovano 27. oktobra, a u osnivačkom aktu navedeno je da je predsednik „Zajedno za Kragujevac“ neurohirurg Miroslav Stojanović, poznatiji aktivista i odbornik „Zdrave Srbije – Zajedno za Šumadiju“ u aktuelnom sazivu kragujevačkog gradskog parlamenta.

Pojedini aktivisti ZS – ZZŠ kažu da su odlučili da formiraju novo udruženje, zato što Zajedno za Šumadiju, nakon svojevremenog utapanje u ugašene Udružene regione Srbije (URS), faktički više ne postoji, ali još više zbog toga što i kao neformalno udruženje, ZZŠ  ne pripada ni opozicionom, ali ni taboru političkih organizacija okupljenih oko SNS i Aleksandera Vučića.

– Veroljub Stevanović nam je godinama pričao da se dogovorio sa vrhom  SNS-a i samim Vučićem da ćemo, uz podršku naprednjaka, da se vratimo na vlast u Kragujevcu. Ispostavilo se da od toga nije bilo ništa, i da su naprednjaci, u stvari,  zavaravali Stevanovića kako bismo tavorili na šumadijskoj i kragujevačkoj političkoj sceni – kažu izvori Danasa u „Zajedno za Kragujevac.

Ističu da će  novoformirano udruženje najverovatnije da preispita odluku o utapanju šumadijskih „zajedničara“ u stranku „Zdrava Srbija“, čiji je lider predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Zajedno za Kragujevac“ će, tvrde, da zauzme jasan opozicioni stav prema vladajućem režimu u Srbiji. Nastojaće i da uspostavti saradnju sa srodnim lokalnim i regionalnim političkim organizacijama, kakva je „Zajedno za Srbiju“, čiji je predsdnik doskorašnji gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenovića.

Saradnja sa tim i takvim političkim organizacija, konstatuju, do sada nije bila moguća, jer je Veroljub Stevanović verovao, ili želeo da veruje u obećanja SNS-a.

Neki od viđenijih aktivista i odbornika ZS – ZZŠ  koji su učestvovali u  formiranju  „Zajedno za Kragujevac“, kažu, pak, da je osnivanje tog udruženja poslednja poruka Veroljubu Stevanoviću da sedne sa njima, kako bi  razgovarali o programu, organizacionoj strukturi i poziciji njihove organizacije na političkoj sceni Šumadije i Srbije.

Naš list juče je pokušao da čuje šta o osnivanju „Zajedno za Kragujevac“ misli Veroljub Stevanović, ali nam on nije odgovorio na s tim u vezi postavljeno pitanje, koje mu je dostavljeno SMS porukom.

Zdrava Srbija – Zajedno za Šumadiju je na poslenjim lokalnim izborima, u koaliciji sa Gradski  odborom SPO, osvojila 17 pdborničkih mandata u kragujevačkom gradskom parlamentu.

Odmah posle izbora šestoro odbornika se izdvojilo iz „Zajedno” i formiralo posebni odborničku grupu. Potm se izdvojilo njih još četvoro i osnovalo odborničku grupu SPO. Odbornička grupa ZS – ZZŠ trenutno ima još osmoro članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari