– Došao je trenutak da Srbija i SAD ostave iza sebe godine međusobnog nepoverenja, a poseta potpredsednika Džozefa Bajdena jasan je signal da je ovaj region važan za Ameriku i njene investitore, ističe za Danas američki ambasador u Beogradu Kameron Manter.


Kako ocenjujete značaj današnje posete potpredsednika Bajdena?

– Iako između SAD i Srbije ima nesuglasica, smatramo da je ovo pravi trenutak za novi početak i produktivnije odnose, što može da približi Srbiju evroatlantskoj porodici. Činjenica da je potpredsednik SAD Džozef Bajden u poseti Balkanu jasan je signal da je ovaj region važan deo spoljnopolitičke agende Amerike i da su SAD duboko zainteresovane za investicije koje su ovde plasirale.

Kakav ishod razgovora se može očekivati? Šta bi po vama bio najbolji mogući rezultat?

– Nadamo se da će ova poseta rezultirati dubljim međusobnim razumevanjem SAD i Srbije i priznanjem da, uprkos našim nesuglasicama, postoji jaka volja da godine međusobnog nepoverenja i nerazumevanja ostanu iza nas, da krenemo napred sa zajedničkom agendom. Obe strane imaju priliku da primene novi pristup i obnove međusobne odnose. Sada je taj trenutak i ja se nadam da ćemo ga svi iskoristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari