Ostavka ili smena logične posledice, ali ne i u Srbiji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ne može se očekivati ostavka niti smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog sumnji da je falsifikovao fakultetsku diplomu, kažu za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić i sociolog Jovo Bakić.

A akademik Dušan Teodorović poziva Nacionalno telo za akreditaciju da hitno reaguje i pokrene postupak preispitivanja akreditacije Megatrend univerziteta.

Opozicioni Savez za Srbiju tvrdi da je Stefanoviću priznata i nostrifikovana diploma koju je dobio za studije na Megatrend international expert consortium Limited u Londonu, iako, kako u Savezu tvrde ta ustanova nikada u Velikoj Britaniji nije registrovana kao obrazovna ustanova nego kao kompanija. Stefanović tvrdi da je studirao u Srbiji i to u Sava centru. Tako se uz plagirani doktorat Stefanović tereti da nema ni fakultetsku diplomu.

Vesna Rakić Vodilenić ukazuje da ukoliko su navodi tačni, moguće je podneti i krivične prijave zbog korišćenja falsifikovane isprave, kao i lažnog predstavljanja.

Prema njenim rečima, ministar bi morao da pokaže diplomu, pa da se dalje utvrđuje kako je stekao. A, ukoliko se ispostavi da diploma nije važeća, dovode se u pitanje i kasnije stečena zvanja, što je veoma teško utvrditi, navodi ona za naš list.

– Ono što bi ministar mogao da uradi je da podnese ostavku koja u ovakvim slučajevima predstavlja moralnu obavezu. Drugi način je razrešenje, jer se postavlja pitanje kako verovati nekome ko obavlja državnu funkciju ako su navedene sumnje opravdane – kaže Rakić Vodinelić, ali dodaje da ne očekuje da Stefanović podnese ostavku, jer ostavka je stvar profesionalne i funkcionerske etike, a on je pokazao otpornost prema njoj.

– Takođe, vlast neće biti ozbiljnije uzdrmana, jer ni teže optužbe je nisu urušile. Ova vlast počiva na pretpostavljenom pristanku na nezakonitosti, obmane, pa i zlobi. Ta pretpostavka važiće još neko vreme. NJegova ostavka bi bila verovatna ako indicije o lažnoj diplomi potiču iz njegovih redova i ako su signal unutrašnjih obračuna u SNS – eliti – kaže Rakić Vodinelić.

Jovo Bakić komentarišući aktuelne optužbe na račun obrazovanja ministra Stefanovića navodi da je kod njega sumnjivo sve osim nadimka.

– Sumnjam u njegov rodni list, ali ne i u nadimak – kaže Bakić. On takođe ne očekuje da ministar podnese ostavku ili bude smenjen.

– Slični se sličnima raduju ili slina se slini raduje (na latinskom), pa će se sad rad vlade u harmoniji nastaviti na opštenarodnu korist i radost – navodi naš sagovornik. Bakić je ranije upozoravao na nelogičnosti u obrazovanju Stefanovića. Govorio je da je Stefanović najpre upisao medicinu i da nije dao prvu godinu, pa da nije uspeo da da prvu godinu prava a da je onda naprasno završio osnovne studije, magistrirao i doktorirao u vreme dok je bio predsednik parlamenta kada je imao dosta obaveza.

Dušan Teodorović smatra da se sada već radi o hiljadama diploma koje treba poništiti.

– Pozivam hitno Nacionalno telo za akreditaciju, čiji je predsednik prof. dr Sima Avramović i Komisiju za akreditaciju, čiji je predsednik prof. dr Jelena Kočović da hitno reaguju i pokrenu postupak preispitivanja akreditacije Megatrend univerziteta. Ova diploma je samo još jedan primer sloma visokog obrazovanja u Srbiji. Po pobedi nad Vučićevim režimom, moraće da se uradi evaluacija svih diploma. Čini mi se da se sada već radi o hiljadama diploma koje moraju da budu poništene – ukazuje Teodorović za Danas.

Novi dokazi danas?

Savez za Srbiju najavljuje iznošenje novih dokaza o falsifikovanoj fakultetskoj diplomi ministra unutrašnjih poslova. Lideri Saveza će danas ispred zgrade RTS govoriti o tim dokazima. Iz Saveza su juče poručili da izjave ministra Stefanovića dodatno potvrđuju njihove tvrdnje. „Tvrdnja da je u Sava centru sticao svoje akademsko obrazovanje, spada u domen materija za serijal Top liste nadrealista. Ako se vratimo u realnost, potrebno je da Tužilaštvo proveri nekoliko činjenica. Prva je da li engleska firma sa osnivačkim kapitalom od 100 funti, bez ijednog zaposlenog profesora, čiji je osnivač Sanja Papić, bivša mis Srbije, mogla da izda diplomu o stečenom visokom obrazovanju“, navodi SZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari