Otvoreno pismo Vučiću predsednika Kriznog štaba Islamske zajednice 1Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Predsednik Kriznog štaba Islamske zajednice (IZ) Rešad Plojović uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se navodi da je taj štab formiran i bez saveta države, da su džamije otvorena po završetku vanrednog stanja i da je u njima maksimalno skraćen boravak, uz naredbe o strogom poštovanju mera zaštite.

Rešad Plojović u pismu Vučiću ukazuje da su te naredbe značile nošenje maski, održavanje distance, dezinfekciju na ulazu u džamiju, redovno čišćenje i dezinfekciju prostora i nošenje sopstvenih prostirki za molitvu.

„Odluka je doneta jer su stroge mere ukinute, dozvoljen rad restorana i postepeno potpuno normalizovan život, a ujedno je zakazan novi datum izbora za 21. jun, dozvoljeni skupovi, a stručna tela i zvaničnici usmerili su pažnju javnosti u pravcu normalizacije života“, poručio je Plojović.

Ukazao je da je Ramazanski bajram bio 24. maja, te da IZ nije zabranila obavljanje Bajram namaza, ali je sugerisala da se poštuju sve mere samozaštite.

„Kazati da je Ramazanski bajram i okupljanje u džamiji petkom razlog zaraze, uz hvatanje za glavu, apsurdno je, bez obrzira što je Vaša želja pokušaj bežanja od sopstvene odgovornosti“, poručio je velikodostojnik IZ predsedniku Srbije.

Plojović naglašava kako bi, da su Vučićevi navodi o tome da su Bajram i okupljanje u džamiji petkom razlozi zaraze, do porasta broja zaraženih i mrtvih došlo najkasnije oko 15 dana posle Bajrama, odnosno do 10. juna, ali da se to nije dogodilo.

„Svaljivati odgovornost i krivicu na IZ i Bajram je tendenciozno i neprihvatljivo“, zaključio je Plojović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari