Ovakve izjave odgovaraju Vučiću i Putinu 1Foto Fonet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Milorad Dodik trenutno igra jedinu političku igru koja ga održava na vlasti – preti secesijom Republike Srpske i pokušava da prikupi glasove na sirovom nacionalizmu.

Ovakvo njegovo ponašanje je potpuno očekivano s obzirom na izbore u BiH koji se održavaju uskoro – ocenjuje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku izjavu predsednika RS da će, ako Kosovo uđe u UN, i taj bosansko-hercegovački entitet tražiti stolicu.

Skupština RS, rekao je Dodik, donela je rezoluciju u kojoj se navodi da će, „u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa“. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati – rekao je Dodik za Novosti. Rešenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da, smatra Dodik, podrazumeva i rešenje pitanja statusa RS.

– Iako ne izgledaju opasno, pre svega jer su se godinama pretvorile u farsu, ovakve pretnje služe da održavaju konflikt u BiH i šire u regionu i da blokiraju tu državu u evroatlantskim integracijama. To je scenario koji trenutno odgovara i Aleksandru Vučiću, ali i pojedinim akterima na međunarodnoj sceni poput Putinovog režima. Verujem da Dodik ne bi imao hrabrosti da ovako govori i radi da ne uživa podršku srpskog rukovodstva. Uostalom, oni tu svoju podršku demonstriraju pozivajući ga da prisustvuje gotovo svakom većem skupu u Srbiji – ističe Dragan Popović za naš list.

Ne po prvi put u istoriji, dodaje sagovornik Danasa, rukovodstvo Srbije koristi Srbe u BiH kako bi imalo još jedan mogući predmet trgovine u predstojećim kosovskim pregovorima.

– Od međunarodne zajednice i njene stvarne posvećenosti principima izgrađenim tokom raspada Jugoslavije (nepovredivost granica konstitutivnih elemenata SFRJ uključujući i Kosovo) zavisi da li će takva igra uspeti. Na žalost, spekulacije oko etničke podele Kosova ili razmene teritorija na etničkom principu govore nam da od tih principa nije mnogo ostalo, pa tako i sudbina BiH postaje mnogo neizvesnija, zaključuje Popović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari