Pacoli zbog Dodika odustao od sastanka u Banjaluci 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Paccoli otkazao je učešće na sastanku šefova diplomatije država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je zakazan za sredu u Banaluci, nakon što mu je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio da je nepoželjan u tom gradu, prenosi Hina.

Bosna i Hercegovina, kako se navodi  trenutno predsedava ovom regionalnom inicijativom pa je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak svoje kolege iz regiona pozvao na neformalni sastanak u Banjaluci 5. septembra kako bi se razgovaralo o daljoj saradnji.

Pacoli je odustajanje od dolaska u Banjuluku objavio na svom Tvitter profilu, ocenjujući istovremeno da su Dodik i njegovo ponašanje razlog za zabrinutost svih.

„Zbog pretnji i prepreka koje je meni i mojoj delegaciji stvorio predsednik RS Milorad Dodik, uprkos pozivnici ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka otkazao sam učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica SEECP-a u Banjaluci. Dodik predstavlja razlog za zabrinutost svih na Zapadnom Balkanu“, napisao je šef diplomatije Kosova.

Dodik je u ponedeljak izjavio da Pacoli „nije dobrodošao“ u Banjuluku nazvavši ga pritom ministrom „lažne države“, a dodao je i da njegovu posetu vidi kao provokaciju usmerenu protiv RS.

Dodik je insistirao na činjenici da BiH nije priznala Kosovo i to zahvaljujući stavu vlasti RS, pa stoga ni kosovski zvaničnici ne mogu dolaziti tamo gde ih ne priznaju.

Crnadak je pojasnio da je dolazak Pacolija u Banjuluku planiran i najavljen u saradnji s Beogradom, i da srpski šef diplomatije Ivica Dačić takođe dolazi na sastanak zvaničnika država članica SEECP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari