Pastor: Neodrživa totalna zabrana kretanja 1Ištvan Pastor Foto: Beta/Dragan Gogić

Ne verujem da je moguće uvođenje potpune zabrane kretanja u trajanju od 24 časa, jer je to neodrživo, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ali i naglasio da je potrebno da ljudima do svesti dođe da svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje.

„Moguće je uvesti karantin na 24, pa i na 48 časova, ali pre ili kasnije potrebno je izaći baciti smeće, nešto kupiti, otići nešto da se uradi. Kada se taj karantin završi, ponovo će odjednom svi biti na ulici, što će značiti da ćemo biti tamo gde bi i inače bili bez karantina“, rekao je Pastor za Subotički mađarski radio.

Zato, kaže, ne smatra da je moguća potpuna zabrana kretanja u trajanju od 24 časa, ali da to ne znači da ne može doći do dvadesetčetvoročasovne zabrane za vikend, ili da se neće ograničiti kretanje tokom dva ili tri sata pre ili popodne.

Pastor je kazao da su mere koje je donela Vlada bile neophodne, da je posdtojala nada da će se mere uvoditi postepenije i da će ih se građani doslednije pridržavati. 

„Vidimo da ni one početne mere građani nisu poštovali, mnogo gostujućih radnika je pristiglo iz zapadne Evrope i potpuno se oglušilo o pravila i ponašali se kao da se ništa ne dešava, rasejali su virus i ubrzali ceo proces“, rekao je Pastor. 

Pastor je naveo da broj zaraženih i broj umrlih u Vojvodini pokazuje da je ispod proseka u odnosu na celokupno stanovništvo zemlje. 

„Kao i sve, Vojvođani su i ovome ozbiljno prišli, još i pre deset dana držali razdaljinu u redovima. To ne znači da nije bilo onih koji su pokušali da prekrše, ali u osnovi su se pridržavali mera“, rekao je Pastor i poručio da se zdravstveni sistem u Vojvodini brzo prilagodio radu u uslovima epidemije. 

„Ima dovoljno respiratora, spremnost lekara i sestara je ogromna, ali još nema dovoljno zaštitne opreme za njih. Važno je da se uspori tok zaraze, jer ako bude prevelik nema sistema koji to može da prihvati“, rekao je Pastor. 

Kaže i da očekuje mere države koje će pomoći ne samo velikim privrednim sistemima, već i svim privrednicima kako bi mogli da opstanu, nastave da rade i isplaćuju zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari