Pastor: Srbija je spremnija za ulazak u EU nego što faza pregovora to pokazuje 1Ištvan Pastor Foto: Beta/Dragan Gogić

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da očekuje da će novi saziv Evropske komisije imati drugačiju politiku proširenja u odnosu na prethodnu i ocenio da je Srbija danas mnogo spremnija za ulazak u EU nego što to faza pregovora pokazuje.

„Srbija je uložila velike napore kako bi postala ozbiljan politički činilac i faktor stabilnosti u regionu. Puno toga smo učinili po pitanju ekonomske stabilizacije zemlje i reforme pravosudja i to bi trebalo da bude merilo da li smo na pravom putu“, rekao je Pastor u Kanjiži na sedmoj sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije, na kojoj se razgovaralo o procesu pristupanja EU, ulozi lokalnih samouprava u procesu pristupanja i elektronskoj upravi.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da je reforma javne uprave, koja je jedan od tri stuba za pridruživanje EU, i njena modernizacija prioritet Vlade Srbije.

„Cilj ministarstva je da razvojem eUprave omogućimo i transparentniji rad lokalnih samouprava i tako utičemo na razvoj demokratskih procesa u našoj zemlji“, naveo je Bošnjak.

Šef drugog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin, zadužen za prekograničnu saradnju, lokalni razvoj i javnu administraciju, rekao je da svedočimo velikim promenama u kontekstu proširenja EU, medjutim dugoročni cilj Srbije ostaje isti.

„Bez dileme Srbija je napravila veliki pomak na putu ka EU tokom proteklih godina. Ipak ostalo je još mnogo toga da se uradi, jer uspeh u pristupanju EU meri se pre svega brojem zatvorenih, a ne brojem otvorenih poglavlja“, kazao je Hudolin.

Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine i njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje izmedju regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji, s jedne strane, i Komiteta regiona Evropske unije, s druge strane, kao i njihova priprema lokalnih samouprava za učešće u radu Komiteta regiona EU nakon stupanja u članstvo Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari