Patrijarh Irinej: Ne može se prihvatiti širenje Albanije na račun Srbije 1Foto: Dragan Antonić/FoNet (Arhiva)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je večeras da nikad ne može da se prihvati „želja Albanije za proširenjem na račun Srba i srpske države“.

Patrijarh Irinej je, u inervjuu za TV Hram, rekao da danas Albanija i Albanci na Kosovu čine ono „što zdrav razum ne može da prihvati“.

Prema njegovim rečima, „Evropa to sve vidi i mnogi se iščudjavaju i sažaljevaju taj slučaj“, ali niko ništa ne preduzima protiv takvog načina širenja „jedne male države koja hoće da se proširi i zauzme našu najsvetiju teritoriju“.

„Kosovo nikad nije bilo kolonija nego matična srpska zemlja“, rekao je patrijarh Irinej, navodeći i da postoji pokušaj da se srpske svetinje predstave kao kosovske.

„Oni traže da ono što im je neko poklonio da to isto učine i srpski narod i srpska država – da im to poklone, ali to mi nikada ni pod kojim uslovima ne možemo učiniti“, rekao je patrijarh Irinej, navodeći da Albanci imaju zaštitu Amerike i velikog dela Evrope.

Patrijarh Irinej je rekao da smo dužni da branimo svoje „na ljudski, human način, poštujući sve i svakog ali pre svega poštujući sebe, svoju istoriju i kulturu“.

Govoreći o crkvenom sporu u Ukrajini, patrijarh Irinej je rekao da je trebalo sazvati sabor predstavnika svih pravoslavnih crkava.

Medjutim, kako je naveo, carigradski patrijarh je „ne konsultujući nikog, već verovatno u dogovoru sa nekim drugim silama ovoga sveta“ pokušao da to pitanje reši i „kako se vidi, bar do sada, na najkastrofalniji način“, gde će „raskol“ u Ukrajini biti „ozakonjen i produžen“.

Prema rečima patrijarha Irineja, „želja je jednog dela moćnog sveta“ da se osvajanjem Ukrajine približi Rusiji i ima bolji „nadzor“ nad njom.

Patrijarh Irinej je ocenio da je svojim postupanjem carigradski patrijarh doveo sebe u pitanje i „okrnjio ugled“ te patrijaršije.

„Mi poštujemo Carigradsku patrijaršiju i želimo da ostane sa ugledom koji je uvek imala u prošlosti“, rekao je patrijarh Irinej.

„Mi ne navijamo ni za Carigradsku ni za Moskovsku patrijaršiju već za kanonske principe, kanonski poredak“, rekao je patrijarh Irinej, navodeći da je sa kanonske strane stvar jasna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari