Paunović: Očekujem šire proteste od onih koje smo videli zimus 1Foto: Medija centar

Moje je mišljenje da odluka da se izbori bojkotuju treba da znači da je cilj da nedemokratskih i nepoštenih izbora uopšte neće ni biti, ocenjuje za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i potpredsednik Demokratske stranke, u odgovoru na pitanje o bojkotu predstojećih izbora, odnosno o tome šta opozicija koja zagovara neizlazak na birališta planira da uradi dan nakon bojkota.

Saša Paunović dalje navodi za naš list da taj cilj treba postići širokom kampanjom koja treba da uključi i proteste građana šire od onih, kako kaže, koje smo videli zimus. Jer sada, tvrdi on, imamo jasan cilj – obezbeđivanje uslova za fer i poštene izbore.

– U takvoj situaciji i ne postavlja se pitanje „šta dan posle bojkotovanih izbora“ – smatra sagovornik Danasa.

Upitan da li se unutar Saveza za Srbiju prave planovi, kao i šta je njegovo lično mišljenje u vezi sa tom temom i šta očekuje, Saša Paunović kaže da se nada zajedničkom nastupu celokupne demokratske opozicije.

– Očekujem stvaranje širokog fronta i snažne organizacije koja će doneti promene u našem društvu, organizacije koja će biti u stanju da mobilišu mase, organizuje proteste, postavi jasne ciljeve – zaključuje Paunović.

Podsetimo, Glavni odbor Ujedinjene Demokratske stranke, koju će činiti DS, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju, odlučio je na sednici, tokom vikenda, da stranka ne učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima zbog, kako se navodi, „očigledne nespremnosti režima da obezbedi elementarne uslove za poštene izbore i slobodno izražavanje volje građana“.

Ujedinjena DS je u saopštenju navela da bojkot izbora „nije cilj“ politike stranke ali i da ta odluka „ne znači odustajanje od borbe za demokratsku transformaciju države i za slobodne i poštene izbore“. „Upravo suprotno, odluka o bojkotu izbora pod ovim okolnostima znači još snažniju borbu za promenu izbornih uslova od koje nećemo odustati. Tu borbu nastavljamo ne samo u zemlji, već i kroz saradnju sa Evropskim parlamentom, Evropskom komisijom i drugim međunarodnim institucijama i predstavnicima“, piše u saopštenju.

Podsetimo, za sada, bojkot izbora aktivno propagiraju članice Saveza za Srbiju, organizatori protesta „Jedan od pet miliona“, kao i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd. Lider Pokreta slobodnih građana, Sergej Trifunović, načelno je izjavio da se protivi bojkotu, ali njegova stranka tek treba da donese konačnu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari