Pavle Grbović: Ovakav tretman opozicije je neopravdan 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ovakav tretman opozicije je neopravdan i u određenoj meri potcenjivački. Posrednici iz Evropskog parlamenta su izneverili obećanje dato na poslednjem susretu da svoje predloge dostave do 1. septembra, kažu za Danas predstavnici opozicije povodom vesti da su evropski posrednici svoj radni dokument napre poslali Ivici Dačiću, predsedniku Skupštine Srbije, a ne i njima uprkos dogovoru.

Kako je danas preneo portal European Western Balkans, evroposlanici koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, zajedno sa bivšim poslanicima Eduarodm Kukanom i Knutom Flekenštanom, održali su čak tri sastanka o nacrtu radnog dokumenta u okviru priprema za sledeću rundu međustranačkog dijaloga sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i šefom Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om Dejanom Đurđevićem.

Taj portal nezvaničmno saznaje od izvora u EP da su posle prvog sastanka u petak, održana još dva sastanka u ponedeljak, 6. septembra, i to jedan u popodnevnim, a drugi u večernjim satima, potvrđuje naš izvor. Dodatni sastanci bili su neophodni zbog neslaganja između posrednika iz EP i Narodne skupštine oko sadržaja teksta, navodi EWB.

Ivica Dačić do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naše pitanje da li je istina da je dobio papir iz EP.

A opozicija je i sama očekivala da dobije dugo čekani dokument o tome kako posrednici iz EP vide načine za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji.

Nezvanično, se među opozicionim predstavnicima govori da može zaključiti da će čak i dokument posrednika iz EP da aminuje lider vladajuće SNS Aleksandar Vučić.

Pavle Grbović: Ovakav tretman opozicije je neopravdan 2
foto FoNet Milica Vučković

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana za Danas kaže je ovo neopravdani tretman opozicije.

Prema njegovim rečima, proevropska opozicija je veoma konstruktivno nastupala u dosadašnjem toku procesa, čak i onda kada je takav pristup nailazio na nerazumevanje i negodovanje domaće javnosti.

„Ponudili smo konkretna, realna i ostvariva rešenja, neka od njih su čak i poznata u zemljama iz kojih dolaze posrednici iz EU. Mogu da razumem da im se rešenja ne sviđaju i da ne žele da ih uvrste u dokument o kom će se raspravljati, ali je ovakav tretman opozicije neopravdan i u određenoj meri potcenjivački. Dogovor sa prethode runde dijaloga je bio da posrednici svoj predlog dokumenta pošalju do 1. septembra. Dogovor nije bio da se rok jednostrano i neopravdano produžava sedam dana niti da opozicija mora da čeka Dačićevo odobrenje da bismo imali o čemu da se izjašnjavamo“, naveo je Grbović.

Kako dodaje, to se ne radi ukoliko želite da se određeni posao uradi na dobar način.

A  Zoran Lutovac, predsednik DS, koja je u saopštenju konstatovala da je sadržaj predloženog sporazuma poznat samo onima koji su dobri sa Ivicom Dačićem, za Danas navodi da to što je dokument evropskih posrednika 7. septembra poznat samo Dačiću vidi kao iznevereno obećanje da će biti poslat svima do 1. septembra.

“Nadam se da u sadržinskom smislu neće biti takav da se o njemu ne može razgovarati”, kaže Lutovac.

Dok generani sekretar SDS Konatanstin Samofalov kaže da nema saznanja o tome ko je dobio dokument i da se ne bavi se medijskim spekulacijama, niti ga interesuju relacije između Evropskog parlamenta i Dačića.

“Očekujem da dokument bude od strane EP poslat na adresu Socijaldemokratske stranke, nakon čega ćemo se odrediti o svim navedenim pitanjima. Razmotrićemo ga u svim pojedinostima i obavestićemo javnost o tome da li će SDS imati predloge za eventualne korekcije , kao i da li ćemo uzeti učešće u najavljenoj drugoj rundi međustranačkog dijaloga”, navodi Samofalov.

Dok Neboša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, nema dilemu da na naredni sastanak sa evroposlanicima, zakazan za 17. i 18. septembar, treba otići.

“Svakako treba da se vidimo sa predstavnicima EU. Ne bih pravio konstrukcije šta bi bilo, kad bi bilo. Da sačekamo i vidimo njihov predlog. Naš poslednji zajednički sastanak uliva poverenje. Da li je naša pregovaračka pozicija mogla da bude bolja za tim stolom- mogla je, predlagao sam i kako, ali neću sad da lamentiram nad tim”, rekao je Zelenović, odgovarajući na naše pitanje hoće li otići na sledeću rundu međustranačkog dijaloga ukolik opredlozi iz EP budu kozmetički.

U SSP nisu želeli da komentarišu postupak evroposrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari