Peskov: Nema razloga za istragu u slučaju Navaljnog 1Dmitrij Peskov Foto: EPA

Rusija smatra da za sada nema razloga da se otvara istraga o okolnostima koje su dovele do bolesti opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, jer pretpostavka lekara nemačke klinike da je reč o trovanju nije konačna dijagnoza, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak je pozvala Rusiju da istraži sumnje na trovanje Navaljnog i da krivce privede pravdi.

Peskov je danas ukazao da su nemački lekari sami reki da nisu identifikovali supstancu koja je kod Novaljnog prouzrokovala zdravstvene probleme i dodao da nije sasvim jasno zbog čega su požurili da upotrebe reč „trovanje“.

„Ukoliko se identifikuje supstanca i utvrdi se da je reč o trovanju, naravno da će to biti razlog za otvaranje istrage“, kazao je Peskov, prenosi Rojters.

Lekari iz berlinske klinike u ponedeljak su saopštili da prve analize ukazuju na mogućnost trovanja nekom vrstom inhibitora holinesteraze, ali su naveli da nisu utvrdili o kojoj tačno supstanci se radi.

Nakon toga je iz bolnice u Omsku, gde je Navaljni lečen, saopšteno da su odmah po njegovom prijemu rađenu testovi na inhibitore holinesteraze i rezultati su bili negativni, a nemačkim kolegama su ponudili svu dokumentaciju.

Peskov je na konferenciji za medije istakao da su lekari u Omsku tri dana lečili Navaljnog i da su mu, najverovatnije spasili život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari