Petković: Ponovo smo insistirali na formiranju ZSO 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Šef pregovaračkog tima Srbije u tehničkom dijalogu s Kosovom, Petar Petković izjavio je da je u današnjim pregovorima u Briselu ponovo insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

„Za nas je to ključno pitanje, i za uspešan nastavak dialoga neophodno je da dođe do formiranja ZSO“, rekao je Petković novinarima.

Na današnjoj, sedmoj rundi razgovora na tehničkom nivou od jula, kada je dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU obnovljen posle prekida od 20 meseci, delegacije su pregovarale o imovini i finansijskim potraživanjima, kazao je Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Naveo je da su „veoma udaljene“ pozicije Beograda i Prištine o tom, kako je rekao, „veoma važnom, osetljivom, krupnom i kompleksnom pitanju“.

„Predložili smo da prvo utvrdimo principe i zato smo na današnji sastanak došli sa spremnom dokumentacijom i predlozima o tome kako ćemo principima, mehanizmima i telima da uspostavimo sistem da bismo onda mogli konkretno da govorimo o imovini“, dodao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari