Petković umesto Đurića na čelu Kancelarije za KiM? 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Marko Đurić će još neko vreme biti direktor Vladine Kancelarije za KiM, dok ne dobije agreman za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Državama.

Favorit za „naslednika“ Marka Đurića na dosadašnjoj funkciji je Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije.

Naši sagovornici navode da je Vučić odlučio da Đurić bude najviši diplomatski predstavnik naše države u Vašingtonu „jer ima ogromno poverenje u njega“.

Petar Petković je, podsetimo, bio portparol Demokratske stranke Srbije u vreme kada je Vojislav Koštunica vodio tu stranku.

DSS je napustio u oktobru 2014, samo dan nakon što je to učinio Koštunica.

U međuvremenu je postao član Srpske napredne stranke, a funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za KiM obavlja od aprila 2016.

Što se tiče ostalih personalnih rešenja u novom sazivu Vlade, izvori našeg lista tvrde da je „krajnje neizvesno“ da li će Zlatibor Lončar ostati na čelu Ministarstva zdravlja.

Kako se spekuliše, „velike šanse“ da zameni Lončara na ministarskoj poziciji ima doktorka Marija Zdravković, v. d. direktora Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“. Zdravković je bila nosilac liste SNS za Novi Beograd.

Sagovornici Danasa napominju i da većina ministara iz odlazećeg saziva vlade ne zna da li će zadržati funkcije, „jer ih predsednik Srbije Aleksandar Vučić drži u neizvesnosti“, ali da je „gotovo sigurno“ da će od dosadašnjih članova izvršne vlasti u Nemanjinoj 11 ostati Zorana Mihajlović, dosadašnja ministarka saobraćaja, i Siniša Mali.

„Siniša Mali će najverovatnije nastaviti da obavlja dužnosti ministra finansija, dok bi Zorani Mihajlović mogao da bude dodeljen neki drugi resor umesto saobraćaja, građevine i infrastrukture“, ističu naši izvori.

Spekuliše se, takođe, da bi Ministarstvo privrede, koje je dosad vodio Goran Knežević, moglo da bude „dodeljeno“ Marku Čadežu, predsedniku Privredne komore Srbije.

Mada je pominjano da će sednica Predsedništva SNS biti održana krajem ove sedmice, u vreme pisanja ovog teksta nije bilo najava da će se to dogoditi.

Izvori Danasa nezvanično kažu da je „veća verovatnoća da sednica bude održana naredne nedelje“.

Kako naglašavaju, očekuje se da tom prilikom Vučić „saopšti imena kandidata za skupštinske funkcije“, kako bi bila nastavljena konstitutivna sednica parlamenta, a potom i počeo zvaničan izbor nove vlade.

Pojedini sagovornici iz političkih krugova tvrde i da je, „imajući u vidu proceduru i odugovlačenje“, realnije da novi saziv izvršne vlasti bude izglasan u oktobru nego do kraja ovog meseca.

Kako objašnjavaju, čeka se izbor novog rukovodstva Narodne skupštine, a zatim se očekuje novi krug konsultacija Aleksandra Vučića sa predstavnicima izbornih listi, „tako da bi proces formiranja vlade mogao još da potraje“.

„Glavni razlog zbog kojeg već gotovo tri meseca posle izbora nemamo vladu jeste da se skrati mandat novom sazivu Skupštine i Vlade, koja će u EU biti tretirana kao jednopartijska, što dovoljno govori o stanju demokratije u Srbiji. Vlast želi da prikrije činjenicu da klizimo u autoritarni režim“, ukazuju naši izvori, koji tvrde da je najrealističniji scenario po kojem će Vučić formirati koncentracionu vladu, u kojoj će se pored naprednjaka naći i Socijalistička partija Srbije i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, te pojedine stranke nacionalnih manjina.

Dačić treba Vučiću

Izvori Danasa tvrde da će ministar spoljnih poslova Srbije i lider SPS Ivica Dačić ostati na toj funkciji i u novoj vladi. Kako objašnjavaju, „Dačić treba Vučiću, i to ne samo zbog svojih bliskih veza sa zvaničnom Moskvom, već i kao saveznik u predstojećoj kampanji Vučića za predsedničke izbore“. Naši sagovornici ističu i da će predsednički izbori „verovatno biti održani zajedno sa prevremenim parlamentarnim krajem sledeće godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari