Pismo UNESKU Ministarstva kulture zbog falsifikovanja istorije u medijima Albanije 1Foto: B. Cvejić

Ministarstvo kulture Srbije je direktorku Regionalnog biroa za Evropu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Luizu Tompson Flores, obavestilo da je zabrinuto jer pojedini mediji u Albaniji objavljuju sadržaj kojim se svojata srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i falsifikuje istorija.

Ministarstvo je danas saopštilo da je u pismu direktori UNESKO za Evropu ukazalo da je to suprotno principima te organizacije čija je Albanija članica.

U pismu Ministarstvo podseća da bi „kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebalo da služi promovisanju dijaloga i mira medju narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica“.

U pismu Ministarstvo navodi da smatra da „najnoviji primeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke UNESKA da ne primi takozvano ‘Kosovo’ u članstvo“.

Ministarstvo kulture Srbije u pismu poručuje „da bi takav stav UNESKA trebalo da ostane čvrst princip i u budućnosti“ i zahvaljuje UNESKU za doprinos očuvanju srpskog kulturnog nasledja na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari