Pitanja UNS-a za 20 stranaka o medijima u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Udruženje novinara Srbije (UNS) je povodom predstojećih izbora zatražilo od političkih stranaka i pokreta u Srbiji da iznesu svoje poglede na položaj medija i novinara, finansiranje javnih servisa i izbor njihovog rukovodstva, ali i na zakonska rešenja u vezi sa radom Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Saveta za štampu.

Stranke u Srbiji kritikuju medije, posebno u predizbornoj utakmici, tvrde da njihovi politički stavovi nisu dovoljno zastupljeni i kritikuju ulogu regulatornog tela.

Zato je UNS poslao pitanja na oko 20 adresa stranaka i pokreta koji učestvuju na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima, ali i onima koji su se odlučili za bojkot. Njihovi odgovori biće objavljeni na sajtu UNS-a.

Pitanja koja je UNS stranka i pokretima uputio su sledeća:

– Koji su mediji u Srbiji za vašu stranku objektivni, profesionalni i zašto?

– Koliki je uticaj medija na rezultate izbora u Srbiji? Zašto su mediji centralna tema gotovo svih političkih rasprava u Srbiji?

– Kako vaša stranka gleda na položaj javnih servisa (RTS i RTV)? Kako treba da se finansiraju javni servisi? Kako treba da se biraju njihovi upravni odbori, generalni direktori i urednici?

– Da li i šta treba promeniti u zakonskom okviru koji reguliše rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM)?

– Kakva je vaša pozicija prema ulozi Saveta u štampu u samoregulaciji štampanih i onlajn medija? Da li smatrate da Savet za štampu treba da ima neka zakonska ovlašćenja i kakva?

– Ko ugrožava rad novinara u Srbiji?

– Da li podržavate zahtev Udruženja novinara Srbije da se obezbede kolektivni ugovori za novinare i medijske radnike?

– Ko je bolje informisan: novinari ili političari?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari