Platforma predviđa priznanje Kosova u sadašnjim granicama 1Foto: Beta / AP Photo/Visar Kryeziu

Platforma, koju je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom i koja je danas usvojena u Skupštini Kosova predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

„Platforma sadrži uvod, 11 glavnih principa na osnovu kojih će delovati Državna delegacija za dijalog, te poglavlja koja se odnose na značenje normalizacije, evropske integracije, ratne zločine, nestala lica i žrtve seksualnog nasilja, kao i zaštitu prava manjinskih zajednica, sukcesiju i sl“, navodi se u Platformi.

Ističe se da je politički prioritet Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi Kosovu omogućio napredak ka univerzalnom priznanju i članstvu u Savetu Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

„Cilj ovog sporazuma je rešavanje svih otvorenih pitanja, što omogućava dvema državama da priznaju suverenitet jedna druge i otvaranje puta Kosova u UN-u i EU“, navodi se u dokumentu.

Na osnovu principa koji su istaknuti, glavni cilj Kosova je da od Srbije osigura priznanje suvereniteta i nezavisnosti, uz pravno-obevezujuća obećanja da će Srbija prekinuti sve aktivnosti koje ometaju Kosovo u oblasti međunarodnog priznanja, da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo i da će odustati od suprotstavljanja prilikom apliciranja Kosova u međunarodne organizacije.

Navodi se da neće biti nikakvih sporazuma ukoliko se ne postigne opšti sporazum.

Ističe se i da konačni sporazum mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, koji predviđa da je „suverenitet i integritet Republike Kosova neosporiv, neotuđiv i neodvojiv“.

Takođe, prava o prirodnim i ostalim resursima, koja se nalaze na teritoriji Kosova, pripadaju ekskluzivno Kosovu i to pitanje nije otvoreno za pregovore.

Dodaje se da na Kosovu neće biti nekog drugog nivoa vlasti osim lokalnog i centralnog.

Povodom usvajanja Platforme, predsednik Srbije Aleksandar Vuić zakazao je za sutra sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da je usvajanjem Platforme Priština poslala poruku da je za nju završen dijalog sa Beogradom

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “Platforma predviđa priznanje Kosova u sadašnjim granicama”

 1. Moze ta platforma da predvidja i ovo i ono. Dzaba je ako je mi ne prihvatimo. Bice status kvo a albanci znaju da je nama potrebno jako malo vremena da zauzmemo sever, znaci mozda ni sat vremena da ga vratimo pod nasu ingerenciju. To zna i kfor takodje, a ako dobije podrsku od Rusije za tako nesto a koliko znam da smo je dobili, vrelo je verovatno da se tako nesto desi, uskoro.Stvar je u tome da narod u Srbiji mora da zna da tako nesto moze da ponovo napravi sankcije Srbiji ali cisto sumnjam jer je veliki zapadni kapitalusao u Srbiju i to se svakako nece desiti. Mislim da je krajnje vreme da se ova drama zavrsi vracanjem severnog dela pod nasu ingerenciju a tek posle toga bilo kakav dijalog za preostali deo Kosova. Pod hitno dozvoliti Rusiji dizanje vojnih baza po Srbiji zarad sigurnosti i boljih pregovora sa EU i USA. Inace albancima je poruceno tajnim kanalima da se ne igraju bilo kakvih akcija protiv naroda na severu jer to mzoe izazvati brza dejstva i zauzimanje istog od strane nase vojske.

  • Nebi mnogo slomi perste na tastaturu kao ti ali bi dodao I AKO SU PROSLI SAMO 20 god OD NATO BOMBARDOVANJE IMAS JOS TAKVI ILUZIJA DA UPDA VAS VOJSKA I DA PREUZIMA SEVER ZNAS STA TO ZNACI ZA NATO GORE NEGO ZA VAS KAPITULACIJA U KUMANOVO A I VOJSKA KOSOVA NIJE FORMIRANA POSMATRA STA SE DESAVA .

  • A zamisli da ti lepo stavis jedno 20 kila eskploziva oko sebe i krenes na Kosovo i to pravo u onu bazu u Bondstil. Mi cemo te svi podrzati a i Rusi sigurno, mozda ti i daju malu atomsku bombu da poneses da sve odmah sredis sam da se mi i Rusi ne moramo posle angazovati. Bio bi sigurno veliki heroj

  • Lepo se ti odseli u Rusiju,naravno povedi i ostale botove,a ovaj ce zbog pljacke naroda i onako pobeci za vama.

  • I ja bih voleo sve da tako bude.Evo Vulin završava ( prepametan za 15 dana) obuku. A kada se prbudim eeeee.

  • A ti misliš, kao što vođa misli da nam to predstavi u javnosti, da će Rusija i Putin da biju naše bitke? Bravo, ubuđali botovski sendvič odlično udara u mozak.

  • ovo tako podseća na mog strica koji je devedesetih mlatio da klinci treba da se bore da svi srbi žive u jednoj državi, a da matorcima nije mesto u rovu jer bez kupatila bi bili u problemu. Ima kvaka u njegovom rodoljubivom zanosu, sin mu nije za vojsku, pa ništa ne boli da se igraš životima tuđe dece u svom radikalskom ludilu.

  • Samo ti ratuj zemljače zajedno sa Vulinom i Vučićem. Videli smo prošli put kako smo prošli kad smo s’njima i uzVELIKU pomoć Rusije ratovali. Da neće Rusi ovaj put da nam pošalju onaj S-300 od onda?

  • @Ivan Karapandžić
   Izgleda da si dobio informacije od Lazanskog.Prošla su ta vremena kad ste nas zatekli nenaoružane i napravili neviđene strahote sa 150 000 vojnika pod punom ratnom spremom protiv nas nekoliko hiljada sa lakim naoružanjem.Ubijali ste i masakrirali uglavnom civilno stanovništvo.Ne prizivaj rat i pomiri se sa činjenicom da je Kosovo zauvek izgubljeno.Kosovo je Nezavisna država koja već ima preko sto priznanja a dali ćete nas priznati ili ne to apsolutno nije bitno.Opstaćemo i bez vašeg priznanja.Priznanje ćete tražiti sami kad vam dostavimo račun za ratnu štetu.Platićete u sledećih sto godina za 13 500 ubijenih,za 20 000 silovanih žena i devojaka,za preko 150 000 spaljenih i porušenih kuća i za proterivanje preko milion ljudi.Milijarde Eura su u pitanju.Jedino tu bi Srbija mogla nešto ispregovarati i tu bi se možda našlo neko kompromisno rešenje u zamenu za priznanje.

 2. Lepo im je rekao Tači da će Kosovo postati druga Palestina, ako Albanci ne naprave kompromis sa Srbijom. Ne možeš nešto tek tako na silu da otmeš i onda dobiješ na poklon. Proći će još vode dok se ovo ne reši, ali ne sa ovim političarima, ni na srpskoj, ni na albanskoj strani.

  • SAMO STO NIJE NI VUCIC OBJASNI VAS DACETE OSTATI RUSKA GUBERNIJA AKO NE PRIZNATE NEZAVISNU KOSOVA ZA KOMPROMISOM – RAZGRANICENJE , RAZMENA TERITORIJE , PROMENA GRANCA , ZSO , AUTONOMIJA ZA SERBE NA KOSOVU ILI BILO KOJI DRUGI KOMPROMIS ALI PRIZNAJE NEZAVISNE DERZAVE REPUBLIKE KOSOVA MORA DA BUDE ILI NEMA DOGOVORA.

   A NE KAKO VI MISLITE DA KOMPROMIS PODRAZUMEVA DA NESTANE DERZAVA KOSOVA .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.