Počela sednica Skupštine Srbije, utvrđuje se dnevni red, opozicija i dalje bojkotuje 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini.

Ta dva predloga podneli su poslanici opozicione Lige socijaldemokrata (LSV) Vojvodine Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Predlog rezolucije o Vojvodini nije prihvatio Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije jer je ocenjeno da nije u skladu sa Ustavom.

Vlada Srbije dala je mišljenje da Skupština ne prihvati ni predlog zakona, niti predloženu rezoluciju.

U skupštini je u toku utvrđivanje dnevnog reda s obzirom da je podneto oko 40 tačaka za njegovu dopunu. U skupštinskoj sali nema predstavnika dela opozicije, koji bojkotuju rad parlamenta, a koji su i za danas najavili obraćanja u skupštinskom holu.

Pojedini poslanici opozicije koji smatraju da LSV „lažna opozicija“ ocenili su da je sednica deo dogovora izmedju lidera LSV Nenada Čanka, predsednice skupštine Maje Gojković i predsednika države i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

U predloženom rešenju o finansiranju Vojvodine, navedeno je da budžet AP Vojvodina iznosi najmanje sedam odsto u odnosnu na budžet Srbije i da je Srbija dužna da pri svakom prenošenju ili poveravanju novih poslova Vojvodini obezbedi transferna sredstva.

Takodje, predlaže se osnivanje Poreske uprave Vojvodine kao deo poreskog sistema Srbije koja će obavljati naplatu i kontrolu javnih prihoda od 1. januara 2020.

U Predlogu rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini, izmedju ostalog, se navodi da Vojvodina nikada ne sme da bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahodjenju aktuelne političke većine.

U predlkogu piše i da predstojeća promena Ustava mora imati za cilj dogradnju pravne države i državnog uredjenja na temelju iskustava savremenih demokratskih država, kako bi se vlast decentralizovala i kako bi Vojvodina ostvarila stvarnu autnomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari