Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu: Podrška Obradoviću i svim uzbunjivačima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Radnik Fabrike namenske industrije Krušik iz Valjeva Aleksandar Obradović poručio je da ništa ne bi promenio, čak i da se vreme vrati, već da bi ponovo sve isto uradio, preneo je večeras njegovu poruku na početku protesta Jedan od pet miliona u Beogradu advokat Vladimir Gajić.

Gajić je okupljenima na Platou ispred Filozofskog fakulteta rekao da ga je Obradović zamolio i da građanima prenese da im je do neba zahvalan jer vidi da nije sam, a posebno je zahvalio novinarima koji su pisali o njegovom slučaju.

Okupljeni su u protestnoj šetnji došli ispred zgrade u kojoj su smeštene kancelarije tužilaštva, u Katanićevoj ulici, i poručili Obradoviću da ima njihovu podršku kao i svi uzbunjivači.

„Ti si naš heroj uvek ćemo biti uz tebe“, rekao je jedan od organizatora protesta Srđan Marković učesnicima protesta koji su zahtevali da Obradović  bude oslobođen iz kućnog privora koji mu je određen zbog odavanja spornih informacija o izvozu oružja.

Ispred ulaza u tužilaštvo ostavljeno je simbolično odštampanih 300.000 evra, jer je po rečima Markovića to iznos koji je otac ministra Nebojše Stefanovića imao kada je išao u jedan hotel, a da nije ispitano odakle mu toliki novac.

„Tužilaštvo je u službi Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, radi samo kad njima treba“, rekao je Marković.

On je naglasio da tužilaštvo nije nezavisno, već da je alat za zastrašivanje građana i da je korumpirano.

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu: Podrška Obradoviću i svim uzbunjivačima 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na putu do tužilaštva učesnici protesta prethodno su se kratko zadržali u centru Beograda, u blizini zgrade u kojoj živi zamenik gradonačelnika Goran Vesić.


Upaljeno je nekoliko baklji a organizator je pozvao da skandiraju „Vesiću lopove“.

Potom su zastali kod kancelarija Komunalne policije za koju su rekli da nije u službi građana, već da je „policija Gorana Vesića“.

Oni su na ulaze u zgradu Komunalne policije i kancelarije tužilaštva zalepili nalepnice sa porukom „Bojkot“.

Na početku skupa, na platou ispred Filozofskog fakulteta, advokat Gajić rekao je da se „pokazuje se da ‘prokleta avlija’ opet radi, a u njoj je hrabri Valjevac Obradović koji je otkrio organizovani kriminal“, rekao je Gajić.

Prema njegovim rečima Obradović je zarobljenik režima Aleksandra Vučića.

„Nećemo zaboraviti Obradovića, budimo i dalje uz njega. Moraće da oslobode zarobljenika“, rekao je Gajić, navodeći da se pokazalo da protesti imaju svrhu.

Gajić, koji je član Pravnog saveta Narodne stranke, rekao je da opozicija neće promeniti svoju odluku o bojkotu predstojećih izbora.

Student Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta, rekao je da su napadači koji su ga letos pretukli dobili uslovne osude, što znači da su na slobodi.

,Prokomentarisao bih samo presudu koja glasi: ,,Za neposrednog izvršioca godinu dana, uslovno na tri godine i za saučesnika šest meseci, uslovno na dve godine” što u prevodu  znači, na slobodi su obojica, bez ispitanog motiva i eventualnog nalogodavca. Niko to njih nije pitao – nikoga to nije zanimalo”, napomenuo je on.

On je naveo da je to jasan znak da institucije u Srbiji ne funkcionišu i da rade u saradnji sa nasilnicima.

,,Iskoristio bih priliku kada sam već u Beogradu, kada sam na Vesićevom terenu, da mu se obratim i da mu kažem – kada je pre par nedelja farbana kaldrma, ja sam je farbao, Gorane Vesiću,  i zašto nisam dobio prijavu koju si mi obećao i kada nameravaš to da ispraviš? Ja sam došao kod tebe da javno zahtevam svoju prijavu koju sam zaslužio”, rekao je Bagarić.

On je zamenika Vesića pitao ko mu je predao grad u rukue, kada je nesposoban da izbroji deset studenata.

,,Oni koji su te naučili da pišeš izgleda da te nisu naučili da brojiš. Dok čekaš tu Ninovu nagradu zamolio bih te da mi obezbediš prijavu, jer se osećam zanemareno, zapostavljeno i uskraćeno za ono što mi pripada”, poručio je Bagarić večeras.

 

Uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović nalazi se u kućnom pritvoru, a podaci na koje je ukazao odnose se na poslove u izvozu oružja, koji se dovode u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutarašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Govoreći nedavno šta se dešavalo, Obradović je rekao da su ga zatvorili ali da ne mogu da demantuju dokaze koje je izneo da je rađeno na štetu Krušika.

Ovo je bilo 46 protestno okupljanje u Beogradu, naredno je za nedelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari