Foto: RTK2

Protest je organizovan dva sata nakon održavanja vanredne sednice lokalnih skupština opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a na kojima su sva četiri gradonačelnika podneli ostavke, a veći broj odbornika potpisali Deklaraciju o prekidu komunikacije i saradnje sa prištinskim institucijama. Takođe, svoj rad obustavili su i zaposleni Osnovnog suda u Mitrovici.

Veliki broj građana se odazvao pozivu na protest protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Na nekim od transparenata koje zajedno sa srpskim zastavama drže mladi ispred zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici napisne su poruke; „100 odsto carine stop (Srbin)“, „100 odsto carine stop (hleb)“, „100 odsto taksi 0 odsto hleb“, „Hoćemo mir, a ne rat“, „EU open your eyes“, a u pozadini se čuje patriotska muzika.

Goran Rakić je pozvao na mirne proteste, prenosi RTK2.

On je odluke Prištine nazvao nedemokratskim i rekao da međunarodna zajednica, nažalost, još uvek ćuti.

„Opštine po kosovskom sistemu ne postoje ne zbog našeg hira,nego zbog svega što se Srbima dešava na Kosovu. Povod za naše okupljanje je brutalna akcija KP koja je upala na sever, iako to nije po rezoluciji 1244. Pokušali su ne da uhapse, već da ubiju našeg brata Milana Radoičića“, rekao je Rakić dodajući da je juče uhapšena i sekretarica Olivera Ivanovića i naveo da je Srpska lista uz svoj narod na Kosovu.

Protest je zakazan i za sutra u 12 sati.