Počeo samit Procesa Brdo-Brioni u Tirani 1Foto: Tviter/ Federika Mogerini

Predsednik Albanije Iljir Meta otvorio je danas u Tirani radni deo samita Procesa Brdo Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju  o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU.

„Zadovoljstvo mi je i privilegija da poželim dobrodošlicu liderima Procesa Brdo-Brioni na Dan Evrope u Tirani“, rekao je Meta otvarajući redovno godišnje zasedanje čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija s idejom da se ubrza približavanje zapadnog Balkana EU.

Pored albanskog predsednika Iljira Mete, koji je domaćin skupa i dvoje kopredsednika samita, hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, na samitu u Tirani učestvuju predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Đukanović, odlazeći predsednik Severne Makedonije Đorđe Ivanov i iz BiH predsedavajući i član Predsedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.


Na skupu kao počasni gost učestvuje predsednik Poljske Andžej Duda, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će, kako se očekuje, pokuštati da iskoristi skup za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Očekuje se da će na kraju samita učesnici  prihvatiti zajedničku izjavu.

Proces Brdo-Brioni pokrenut je 2013. s ciljem da se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizuju prilike u regionu i ubrza njegovo približavanje EU.

Samit u Tirani održava se nekoliko nedelja uoči evropskih izbora, krajem maja, i samita EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Vučić i Tači se rukovali u Tirani

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači rukovali su se danas u prisustvu visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Tirani, gde učestvuju na samitu Procesa Brdo-Brioni.

Mogerini je na Tviteru objavila fotografiju na kojoj se Tači i Vučić pozdravljaju u njenom prisustvu, kao i fotografije sa odvojenih razgovora sa dvojicom predsednika sa kojima se sastala na marginama samita u Tirani, u pokušaju da oživi dijalog Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Na redovnom godišnjem samitu Procesa Brdo-Brioni u Tirani učestvuju čelnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, kao i Slovenije i Hrvatske.

Proces Brdo-Brioni pokrenut je 2013, kao zajednička hrvatsko-slovenačka inicijativa, s ciljem da se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizuju prilike na Zapadnom Balkanu i ubrza njegovo približavanje EU.

Dodik i Džaferović o formiranju vlasti u BiH s Mogerini

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se s posebnom gošćom ovogodišnjeg susreta lidera Brdo-Brioni procesa u Tirani s visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

Tema sastanka je bila formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i ispunjenje preostalih uslova za sticanje kandidatskog statusa, preneo je portal Klix.

Iskazana je potreba da se, uzevši u obzir trenutnu situaciju, održi pozitivna dinamika u evropskom putu zemlje. Mogerini je ponovila podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj podršci i istakli uverenje da će Mišljenje Evropske komisije biti pozitivno, te da će odluka o statusu kandidata za članstvo u EU biti ubrzo potom doneta. Na kraju susreta Dodik i Džaferović su uputili poziv visokoj predstavnici EU da poseti Bosnu i Hercegovinu.

U ime člana Predsedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao izaslanik Branimir Jukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari