Podrškom Vučićevoj trci za novi mandat Dačić "zaslužio" jutarnji prijem 1Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Dan nakon što je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić objavio da je Aleksandar Vučić njegov predsednički kandidat, predsednik države ga je nagradio prijemom i fotografisanjem na terasi Predsedništva, koja je do sada bila namenjan samo odabranima.

Na svom zvaničnom Instagram nalogu Vučić je objavio da je razgovarao sa predsednikom Skupštine Srbije i da ga je obavestio o razgovorima u Briselu, kao i da je dogovoren nastavak uspešne saradnje na korist i u interesu građana Srbije“.

Sagovornici Danasa kažu da je dobro što je Vučić konačno počeo da poštuje odredbe Ustava, ali da Dačić nije Skupština, makar bila ona i jednopartijska, niti je Srbija privatna država “društva na vlasti”.

Inače, srpska delegacija koju predvodi Vučić u ponedeljak je imala nastavak dijaloga sa predstavnicima Prištine u Briselu, a nakon sastanka Vučić je rekao da su kosovski zvaničnici optužili našu državu za tri genocida, da nisu hteli da prihvate nijedan od tri predloga predstavnika EU, te da nikad nije bio zabrinutiji za budućnost naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić o pregovorima sa Prištinom, gde se pregovara o sistemskim, a ne o tehničkim rešenjima, kažu sagovornici Danasa, nema običaj da izveštava najviši zakonadavni dom. A da je to tako navode i činjenicu da je o briselskim pregovorima govorio u Skupštini svega dva puta, ali da ni jednom nije odgovorio ko mu je i dao mandat da pregovara. Skupština, kažu, nije.

“U svesti vođe SNS-a je prirodno da se institucije privatizuju, a vlast da bude lična. Tako je za njega Skupština Srbije isto što i Ivica Dačić. Može vođa SNS-a i tako da razmišlja, ali naš je problem što nam je vođa SNS i predsednik Srbije”, smatra Vladan Glišić, samostalni poslanik u Skupštini Srbije.

Đorđe Vukadinović, urednik NSPM, ocenjuje da je Dačić zavredio Vučićevu pažnju i jutarnji prijem na terasi za odabrane, samo zato što Vučiću treba glas za pobedu u prvom izbornom krugu predsedničkih izbora. SPS, kaže Vukadinović, ma koliko da je oslabljen, i marginalizovan raznim aferama i skandalima i dalje drži taj kontrolni paket glasova koji nije bitan zbog parlamentarnih ali može biti presudan za predsedničke izbore.

I odatle ta simbolična počast Dačiću na terasi uz propratnu priču o briselskim pregovorima.

“Vučić vlada po lujevskom principu „država, to sam ja“. Urušio je sve institucije, kako bi mogao nesmetano i samovoljno da vlada . Tako smo dobili jednopartijski parlament, kao u vreme SKJ, pa u tom smislu i ne treba očekivati da će o bilo čemu obaveštavati narodne poslanike, koji su obični delegati SNS, a ne predstavnici građana”, kaže Konstantin Samofalov, funkcioner Socijaldemokratske stranke.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, primećuje da je pomak što je Vučić obavestio predsednika Skupštine o pregovorima u Briselu, ali da to što nije ni najavio da će obavestiti Skupštinu govori o tome da smo mi privatna država, dok je društvo na vlasti u personalnoj uniji.
Sagovornici Danasa ocenjuju i da praksa tajnih pregovora sa predstavnicima vlasti u Prištini definitivno mora biti prekinuta.

”Sve što se sa njima razgovara prethodno mora biti predmet skupštinske platforme za pregovore od koje nema odstupanja. U usvajanje jedne takve ozbiljne državne strategije mora biti uključena i opozicija, a ne samo vlast. Pošto opozicije trenutno nema u Narodnoj skupštini, sve dalje razgovore sa predstavnicima albanske nacionalne manjine na KiM treba obustaviti do vanrednih parlamentarnih izbora i formiranja novog skupštinskog saziva, od kog bi onda počela nova praksa po ovom pitanju. Niti jedan pojedinac ne može sam odlučivati o sudbini KiM”, kategoričan je Boško Obradović, lider Dveri.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, primećuje da niko ne zna o čemu Vučić pregovara u Briselu, već se jedino iz njegovih monologa po televizijama sa nacionalnom frekfencijom iznova saznaje da kosovski Albanci u pregovorima traže nezavisnost Kosova, ali nikad šta je konkretno Vučić predložio i u ime Srbije prihvatio on sam.

“On kaže da je to njegova pregovaračka taktika, a ja bih rekla da je to obično foliranje i prenemaganje. To što je sada navodno obavestio Ivicu Dačića možda jeste korak napred za Vučića, ali je za Srbiji još jedan korak unazad, koji nas dodatno udaljava od uređene i demokratske države. To je obična samovolja zasnovana na svevlašću, a svaki akt samovolje, pa i ovaj kada Vučić bira koga će obavestiti o pregovorima, jeste neka vrsta ograničenog državnog udara”, napominje Rakićeva.

Za razliku od svojih kolega iz opozicije Žika Gojković, lider POKS-a poziva na jedinstvo po ovom važnom pitanju, jer, kako kaže, zavađeni, posvađani, razoreni mržnjom, lak smo plen svima onima koji se zalažu za nezavisno Kosovo.

“Očekujem da će u narednom periodu Vučić izaći i pred poslanike, ali očekujem i konkretne pomake i zaključke, a ne samo puko prihvatanje informacija. Očigledno je da Priština sve više zaoštrava svoju retoriku, a što je još i gore, direktno napada Srbe povratnike, njihovu imovinu kao i imovinu SPC. Srbija mora da pokaze odlučnost u svojim odgovorima na ovakvo nasilje, ali najvažnije od svega, je da budemo jedinstveni”, zaključuje Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari