Pokret 1 od 5 miliona uputio 12 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja Opštini Majdanpek 1Foto: Pokret 1 od 5 miliona

Odnedavno je u Majdanpeku oformljen lokalni odbor Pokreta 1 od 5 miliona, prvi u Srbiji, a koji čine Majdanpečani različitih profesija. Oni su za predsednika izabrali Martina Bežinarevića i dogovorili se da će prioritetan cilj biti odbrana prava Majdanpečana.

U skladu sa tim podneli su Opštini Majdanpek zahtev za pristup informacijama od javnog značaja tražeći odgovor na 12 konkretnih pitanja.

-Nakon što smo više puta javno i formalno pozivali predsednika opštine Majdanpek Dragana Popovića i zamenicu predsednika opštine Elviru Toskić Jovnović da odgovore na pitanja koja postavljaju građani, Pokret 1 od 5 miliona odlučio je da ovim putem javno traži odgovore u vidu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. – kaže za Danas Martin Bežinarević, dodajući da ovo nije prvi put da su tražili uvid u informacije koje se tiču svih Majdanpečana.

“Mi smo prethodno podneli zahtev tražeći uvid u sve projekte koje je finansirala Evropska unija, ali smo od opštine kao odgovor dobili linkove do nepostojećih sajtova”, navodi Bežinarević.

Ovoga puta pokret 1 od 5 miliona traži uvid u diploma predsednika opštine Dragana Popovića Popa i zamenice predsednika opštine Elvire Toskić Jovanović, smatrajući da javnost treba da ima uvid u to “ko im kroji budućnost grada, ali iživote”.

Traže i odgovor na pitanje o tačnom broju automobila i drugih prevoznih sredstava u vlasništvu opštine Majdanpek, želeći da znaju koliko je novca lokalna samouprava potrošila u te namene.

 

Pokret 1 od 5 miliona uputio 12 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja Opštini Majdanpek 2
Foto: Pokret 1 od 5 miliona

Na spisku pitanja pokreta 1 od 5 miliona je i koliko ima zaposlenih i ko su ljudi zaposleni u Opštini Majdanpek, a zbog kako navode “masovnog zapošljavanja stranačkog, a ne kvalifikovanog kadra”, zatim dokle se stiglo po pitanju primene urbanističkog plana za majdanpečku opštinu iz 2012. godine, kao i ko je od zaposlenih u Opštini Majdanpek od 2009. do 2012. godine primao solidarnu pomoć.

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevaju i odgovor da li ZiJin plaća ekološku taksu i taksu za eksploataciju rude gradu Majdanpeku, da li je i šta opština Majdanpek izgradila od 1992. do danas, a vezano za infrastrukturu grada, kao i šta se nalazi u posedu Opštine Majdanpek, a u vidu nepokretnosti na teritoriji same opštine.

-Želimo da znamo da li je ZiJin ispoštovao svoju obavezu plaćanja taksi gradu, a potom ćemo utvrditi gde taj novac odlazi obzirom da je rad na ekologiji pod znakom pitanja. Pitanjem šta se nalazi u posedu Opštine Majdanpek želimo da utvrdimo šta je Majdanpečanima ostalo od njihovog grada i time dobijemo preciznije informacije o tome kako je došlo do ugrožavanja stambenog pitanja stanovnika Majdanpeka koji imaju ozbiljnih pretnji da će ostati bez svojih stanova koje je naprednjački režim poklonio ZiJinu. – pojašnjava deo postavljenih pitanja Martin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari