Pokret za preokret: Učenicima lošeg materijalnog stanja obezbediti sredstva za onlajn nastavu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Pokret za preokret saopštio je danas da zahteva da država učenicima lošeg materijalnog stanja u osnovnim i srednjim školama hitno obezbedi neophodna sredstva za praćenje nastave na daljinu.

Zahtevamo da se i nastavnom osoblju u celoj Srbiji obezbede tehnički uslovi za rad na daljinu, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

Preokret ukazuje da je način na koji je trenutno organizovana nastava diskriminatoran prema učenicima koji nemaju internet u kućama, „pametne“ telefone ili računare, te da je ovim đacima uskraćeno Ustavom i zakonima garantovano pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima.

Iako su potrebna skromna sredstva da se ovaj problem reši brzo i efikasno, nadležna ministarstva do sada nisu učinila dovoljno (tačnije nisu učinila ništa) te je izvesnom broju dece sasvim onemogućeno praćenje nastave, ili se ono svodi na neadekvatne kontakte sa nastavnim osobljem.

Tražimo da država budžet za jarbole, nacionalne stadione ili druge sumanute projekte usmeri na obrazovanje dece, za početak da se deci koja nemaju računar i pristup internetu to omogući o trošku države, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari