POKS: Francuzi da otvore dosijea o ubistvu kralja Aleksandra I Karađorđevića 1Žika Gojković Foto: J. Z. T.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova da zvanično zahteva od francuskih vlasti otvaranje tajnih dosijea o ubistvu kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju.

– Punih 86 godina čekamo na istinu o ubistvu našeg kralja Aleksandra I Karađorđevića i krajnje je vreme da se skine oznaka tajnosti sa tih dosijea. Naša je obaveza da insistiramo na tome, jer je istina o ubistvu naše pravo, a Francuska je dužna da nam je pruži. Ne vidimo ni jedan opravdani razlog zbog čega Francuska država i dalje čuva u tajnosti dokumente u vezi tog zločina i koliko još treba da čekamo, izjavio je predsednik POKS Žika Gojković.

POKS podseća u saopštenju da je kralj Aleksandar I ubijen 9.oktobra 1934. godine prilikom njegove zvanične posete Francuskoj, a da je hice ispalio član VMRO Vlado Georgijev Kerin, poznat kao Černozemski.

„Atentat su organizovale ustaše uz asistenciju Italije, Nemačke i Mađarske. Kralj Aleksandar I je bio prva žrtva fašizma u svetu“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari