POKS: Francuzi da otvore dosijea o ubistvu kralja Aleksandra I Karađorđevića

Ostavite komentar


  1. Blazenopocivsi kralj Aleksandar I Kradjordjevic bio je kontraverzna istorijska licnost. Bratu je oduzeo presto, oca skrajnuo, a dedu proterao u izgnanstvo. Vladao je surovo, a drzavni kriminal i korupcija su cvetali. Korupcionasi kao Punisa Racic, u Skupstini Kraljevine ubio i ranio poslanike tokom redovne sednice,, cinili su strasan teror svuda i doprinosili jacanju nacionalizma, ekstremizma i komunizma. Na kraju nacionalisti su ubili kralja, a komunisti zadobili vlast u Jugoslaviji. Naravoucenije, batina nije iz raja izasla i kad tad se okrene protiv nasilnika i prevrtljivca. Nas narod kaze batina ima dva kraja.

    1. Bez obzira na to da li je to u potpunosti ili delimično tačno, teroristički čin i ubistvo ostaju teroristički čin i ubistvo.

  2. Dozlaboga su dosadni ovi koji prekrajaju istoriju. Mnoze se velikom brzinom, i umesto da gradjanima ove zemlje ponude bolji zivot, stalno ih vrte u zacaranom krugu. Srbija je bila Kraljevina nepunih 60 godina. Za to vreme su se promenile dve „dinastije“, obe potekle od svinjogojaca koji su se u tom kratkom periodu enormno obogatili. A medjusobno su se i ubijali. Prvo je Milos sredio Karadjordja, a onda su Karadjordjevici seli u presto ubijenog kralja, i nista im to nije smetalo. Alekrandar je izabran za kralja kada mu je stariji brat smesten u instituciju, a Jugoslavijom je vladao diktatorski. Ukinuo je Skupstinu, doneo Zakon o zastiti Drzave i suspendovao Ustav. Kako su ga to ubile ustase, kada je ubica bio Makedonac? Uzgred, ustase je osnovao Pavelic 1929.god. Imamo li mi pametnija posla? I ozbiljnije politicare?

  3. Ta tema koja se tiče dogadjaja od pre punih 86 godina može biti interesantna za istoričare.Zloupotreba tog tragičnog dogadjaja od strane političara kako bi podigli svoj rejting je u najmanju ruku krajnje neukusno.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.