POKS: Omogućiti građanima da kontrolišu budžet onlajn 1Foto: Pixabay/rawpixel

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) traži da se u našoj zemlji uvede sistem koji će građanima omogućiti da preko interneta izvrše uvid u državni budžet i način njegovog trošenja, kao što je to urađeno u Sloveniji.

– Građanima se mora obezbediti jednostavan uvid gde i kako se troši novac iz budžeta, koji oni pune na ime poreza i drugih dažbina. Izrada ovakvog interaktovnog prikaza državnih prihoda i rashoda, preko interneta, košta manje od 80 hiljada evra, a omogućava uvid u trošenje svakog dinara iz budžeta, i to ne samo na državnom nivou, već i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regionima. Ovaj sistem bio bi najbolji mogući način da građani kontrolišu vlast, što i jeste osnovni princip demokratije – izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

POKS podseća da sistem interaktvnog grafičkog prikaza stanja budžeta koji će se primenjivati u Sloveniji omogućuje da se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni budžet prihodovao, koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za poslednjih deset godina. Takođe, dostupni su i podaci o planiranim najvećim investicijama i utrošenim sredstvima za njihovu realizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari