Polemika u Skupštini: Ko je zaslužniji za porast ugleda Srbije u svetu Vučić ili Dačić? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Tokom rasprave o ukidanju viza za četiri zemlje u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma, lider i poslanik Jedinstvene Srbije nije štedeo reči hvale za svog koalicionog partnera i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, navodeći da je on najzaslužniji za povlačenje priznanja KiM, kao i zaporast ugleda Srbije u svetu.

Upravo to je zasmetalo naprednjacima koji tvtde da nema zaslužnijeg od Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

„Od kada ste vi ministar inostranih poslova, veliki broj investitora dolazi u Srbiju, jer vi predstravljate Srbiju na pravi način. Ono što govorite u Srbiji, govorite i u belom svetu. Više puta kada odem u neku državu citiraju vas šta ste govorili za vreme dok ste boravili u toj državi. Srbija nikada nije bila popularnija u međunarodnim odnosima nego poslednjih godina“, ocenio je Dragan Marković palma, poslanik i lider Jedisntvene Srbije, obraćajući se šefu diplomatije Ivici Dačiću, napominjući da je upravo šef diplomatije počeo da vraća zemlje koje su bile nekada prijatelji velike Jugoslavije.

Iako je Marković spomenuo da je Dačić odliučan tandem sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem , naišao je na osude kolega iz Srpske napredne stranke, što je za porast ugleda u svetu i povlačenje poriznanja Kosova čestitke uputio samo Ivici Dačiću.

„Rezultat naše spoljne politike je vidljiv. To što je 15 država povuklo priznanje Kosova je pre svega, rekla bih, zasluga jednog čoveka. Ne slažem se sa mojim prethodnim govornikom, gospodinom Markovićem, koji je rekao da je isključivo zasluga Ivice Dačića. To je zasluga jednog čoveka, predsednik Srbije Aleksandra Vučića koji je povratio međunarodni ugled i kredibilitet naše zemlje“, rekla je Dušica Stojković, poslanica SNS.

Marković joj je odgovorio da je tokom svog govora rekao da predsednik Vučić ima najveću zaslugu a da mu u tome pomaže Ivica Dačić, ali da ga ona očigledno nije slušala jer joj je neko drugi pisao govor i da je vežbala govor pa nije čula njegovo izlaganje dobro.

„Da ste slušali sigurno biste čuli da sam najmanje šest puta spomenuo Vučića. Ali isto tako ne može niko da mi oduzme pravo da spomenem ministra inostranih poslova Ivicu Dačiča koji radi u tadnemu sa predsednikom Srbije. Zašto mi sada da polemišemo oko toga,a ja sve vreme govorim o sroskom nacionalnom pitanju „, rekao je poslanik JS , predloživši Stojkovićevoj da sledeći put govor vežba kod kuće i da sluša šta poslanici govore.

Poslanici pozvali građane Kosova da podrže Srpsku listu

Dvoje poslanika Skupštine Srbije danas je u debati na skupštinskom zasedanju u Beogradu pozvalo građane Kosova da na predstojećim kosovskim izborima podrže Srpsku listu.

Poslanica Srpske napredne stranke Dušica Stojković je tokom rasprave o ratifikaciji sporazuma s nekoliko država o ukidanju viza, pozvala Srbe s Kosova koji žive u centralnoj Srbiji, Vojvodini i dijaspori da 6. oktobra na kosovskim izborima glasaju za Srpsku listu da bi nastavili „izgradnju bolje, izvesnije budućnosti za sve na KiM, ali i u drugim delovima naše prelepe Srbije“.

Poslanik Socijademokratske partije Srbije Vladimir Marinković se pridružio njenom pozivu da se glasa za Srpsku listu.

„Danas se Srbija bori kao što se (Aleksandar) Vučić svaki dan bori za nova radna mesta, za novi kilometar auto-puta, za svakog gradjanina ove zemlje, za svaku fabriku, za modernizaciju ove zemlje, za naše legitimne interese, za bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je podpredsednik Skupštine Srbije Marinković.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je u skupštinskoj raspravi da u domaćoj javnosti postoji „lažna slika“ da je nezavisnost Kosova priznao veći deo sveta što je ocenio kao netačno ako se sudi po broju njihovih stanovnika i po veličini njihovih privreda.

Šarović je izrazio zabrinutost što se, kako je istakao, u poslednje vreme sve češće čuje da Srbija ne može da prizna Kosovo, a da zauzvrat ne dobije ništa, i dodao da mu to „zvuči kao da smo spremni da priznamo Kosovo ako dobijemo neku bolju ponudu“.

Ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića pitao je zašto je sada povlačenje taksi uslov za nastavak pregovora Beograda i Prištine, a ne ispunjenje onoga što je ranije dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Šarović je pitao da li je istinita izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da je još 27. novembra prošle godine poslala organizaciji CEFTA zahtev za arbitražu povodom uvozne takse koju je zavelo Kosovo, i, ako jeste, dokle je stigao postupak, s obzirom na to da je rok od 90 dana za odgovor CEFTA-e davno istekao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari