Mer Prelaz Bela zemlja od sinoć je prohodan i saobraćaj se od 19 časova nesmetano odvijao jer su pripadnici pokreta „Samoopredeljenje“ kojih je u to vreme ostalo oko 100, dok ih je tokom jučerašnjeg protesta bilo oko 1.000 prestali sa blokiranjem punkta. Posle 16 časova po demonstrante su došli autobusi i oni su počeli da se razilaze.


Kosovska policija je saopštila da je tokom protesta više sati bila blokirana jedna saobraćajna traka na oko pola kilometra od samog prelaza Bela zemlja, a desio se jedan incident u kome je nedaleko od odatle oštechen i vraćen nazad automobil srpskih registracija koji je iz pravca Bujanovca prešao prelaz.

Iz Kosovske policije navode da zbog bezbednosti nisu propuštana vozila sa srpskim tablicama, osim na insistiranje vozača koji su upozoreni na rizik ali su tražili da idu na svoju odgovornost.

Prelaz Merdare nije tokom pre podneva prošao ni jedan kamion iz pravca centralne Srbije, ali je prošlo nekoliko automobila sa stranim registarskim tablicama.Lider pokreta kosovskih Albanaca Samoopredeljenja Albin Kurti – koji je pozvao na blokadu prelaza, i deo rukovodstva te organizacije bili su u prvim redovima demonstranata kod Podujeva. Demonstranti su uzvikivali „Srbija neće proći!“ i skandiraju protiv Vlade Kosova. Više od stotinu albanskih demonstranata je oko 13:00 sati kod Podujeva blokiralo jednu kolovozu traku puta koji od prelaza Merdare ide ka unutrašnjosti Kosova. Policijski kordon bio je u blizini, a iza kordona pripadnici elitnih jedinica Policije Kosova s punom opremom za razbijanje demonstracija, uključujući vozila sa vodenim topovima. Na poziv organizatora učesnici protesta iz svih delova Kosova krenuli su ka prelazima Merdare i Bela zemlja. Najviši rukovodioci tog pokreta su oko 12 časova krenuli iz Prištine prema prelazima. Vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti je izjavio da je „protest potreban, opravdan i sa ciljem odbrane Republike (Kosovo), i da se ne dozvoli ulazak Srbije na Kosovo“. Na putu prema Merdaru policija je kontrolisala vozila, ali mnogo brže nego pre nedelju dana kada je održan prvi takav protest.

Voker na protestu

Šef nekadašnje verifikacione Misije OEBS-a Vilijam Voker juče je na prelazu Merdare prisustvovao protestu pokreta kosovskih Albanaca Samoopredeljenje. Voker je izjavio da je došao da vidi kako policija reaguje s obzirom na tvrdnje da je policija tokom prošlonedeljnog protesta koristila prekomernu silu. Voker, bivši američki diplomata, poznat je po izveštaju o masakru Albanaca u selu Račak 1999. na Kosovu, koji se smatra za presudni događaj u odluci NATO da počne bombardovanje SRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari