Politikolog iz Kosovske Mitrovice: Beograd da kaže šta mu je cilj u pregovorima o Kosovu 1Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Izjave predsednika Vučića o kompromisu i zamrznutom konfliktu zvuče kao da dolaze od političkog analitičara a ne od državnika.

To ocenjuje za Danas onlajn Ognjen Gogić, politikolog iz Kosovske Mitrovice, komentarišući Vučićevu konstataciju da “ne vidi kakav bi kompromis mogao da bude postignut” sa Prištinom, ali da ni zamrznut konflikt nije rešenje.

Gogić napominje da ono što predsednik Vučić propušta da kaže jeste šta je rešenje koje on predlaže kako bi se kompromis postigao, a izbeglo novo zamrzavanje procesa.

– Kompromis nije na vidiku, ali odgovornost leži na stranama u pregovorima koje ne pokušavaju da približe pozicije. Priština je makar formulisala svoje ciljeve, ma koliko da su maksimalistički. Jasna je platforma sa kojom Priština ulazi u dijalog. Očekivani ishod je međusobno priznanje, ističe on.

Kako ukazuje naš sagovornik, kad je reč o Beogradu, stvar je potpuno nejasna.

„S kojim ciljem Beograd ulazi u dijalog? Šta priželjkuje kao njegov ishod? Reintegraciju Kosova u sastav Srbije po modelu suštinske autonomije? Kad je to poslednji put neko pomenuo. Pozicija koju je Beograd zauzeo jeste da ode na pregovore i da onda čeka da vidi šta će Priština ili Brisel tražiti ili ponuditi. To je taktika koja je Beogradu donela ishod koji je priželjkivao da pregovori uđu u novi zastoj”, navodi Gogić i dodaje da je Kurti učinio veliku uslugu Vučiću.

Beograd ne želi pregovore, ali za njihov novi zastoj može da krivi Prištinu. Radikalnim zahtevima sa kojima je otišao u Brisel, Kurti je dao sasvim legitiman izgovor Beograd da proglasi da pregovori nisu mogući i da onda lamentira nad zamrznutim konfliktom, tvrdi Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari