Popović: Vučić obećao monasima da će obnova Hilandara biti završena za dve godine 1Foto:Printskrin/Youtube

Ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao monasima iz manastira Hilandar da će obnova biti završena u roku od maksimalno dve godine.

Popović je za RTS podsetio da će 3. marta biti tačno 17 godina od velikog požara, da je obnova počela 2006. godine i da je trebalo sve da se završi za 10 godina, ali da se to odužilo zbog smanjenja finansiranja, veoma složenih radova i birokratskih prepreka.

Nešto kasnije, gostujući na televiziji Pink, Popović koji je sa Vučićem bio na Svetoj gori, rekao je da je predsednik obišao sve radove i upoznao se sa svim problemima.

Predsednik će iskoristiti i svoj lični uticaj u Grčkoj da se neke stvari maksimalo ubrzaju, ali ono što je najvažnije, lično će se uključiti da prati kako idu ovi radovi, rekao je Popović.

Popović je ukazao da je poseta Vučića Hilandaru veoma važna jer dolazi u trenutku najveće pandemije korona virusa, posle završetka hrama Svetog Save u Beogradu i pred otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Popović je istakao da je Vučić veoma otvoreno razgovarao sa monasima, a oni su ga prvenstveno pitali za Kosovo. Predsednik je govorio istinu, da je situacija teška, govorio je o pritiscima koji postoje i monasi su ga molili da se bori za Kosovo, a on je obećao da će se svim snagama boriti, rekao je Popović.

Iguman Metodije je rekao Vučiću, naglasio je Popović, da se ugleda i na Svetog Savu, na njegovog oca Stefana Nemanju, na kralja Milutina i da se nada da će mu molitve ispred ikone Bogorodice trojeručice i ispred časnog krsta pomoći u njegovoj borbi za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari