Poslanici 13. aprila (ne)će moći da uđu u parlament 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U subotu u vreme mitinga „1 od 5 miliona“ Dom Narodne skupštine Srbije, odnosno zdanje na Trgu Nikole Pašića, biće zatvoreno za posetioce i novinare.

„Za taj dan nije planirana nijedna skupštinska aktivnost, a i vikend je i normalno je da će vrata parlamenta biti zatvorena“, rečeno je Danasu u ovom najvišem zakonodavnom domu. To, međutim, ne znači da poslanici neće moći da uđu u parlament i toga dana.

„Ko može da zabrani ulazak narodnim poslanicima u Skupštinu? Mi tamo možemo da uđemo bilo kad u 24 sata To je naše radno mesto“, kaže za Danas Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju.

Na pitanje da li očekuje da se skupštinska pravila promene u vreme trajanja građanskog protesta, Obradović odgovara da ova vlast može sve, ali pitanje dokle. „Mogu da zabrane poslanicima ulazak u parlament, ali će to ići malo teže. Tačno je, međutim, da su u vreme kada parlament ne radi, posete zabranjene“, kaže lider Dveri. Poručuje da očekuje da će svi opozicioni poslanici u subotu biti ispred, a ne u Skupštini Srbije, i da će prisustvovati velikom građanskom protestu.

Sagovornici Danasa napominju da opozicioni poslanici za sada nisu zakazali nijednu konferenciju za novinare u parlamentu Srbije, ali da to ne znači da ih neće biti. Ukoliko ih bude, kako kažu, čelni ljudi parlamenta i vladajuća većina biće na pravom testu da li poštuju sopstvena pravila i pravila parlamentarizma i demokratije.

„Ukoliko se neko bude usudio da nam i parlament otme, to će učiniti sa svešću i namerom da nas primora na odbranu naših poslaničkih prava. Ali ne očekujem da nam bilo ko, u subotu, niti ikada zabrani ulazak u naš Dom koji je za nas otključan 24 sata“, napominje Marinika Tepić, poslanica.

I poslanica Tatjana Macura ne vidi razloga zbog čega bi neko poslanicima zabranio ulazak u zdanje na Trgu Nikole Pašića.

„Što se Stranke moderne Srbije tiče, nema razloga za brigu – protesti koje mi podržavamo mogu biti isključivo i samo nenasilni i sa tim u vezi ne vidimo potrebu da se narodnim poslanicima ograniči prilaz zgradi u kojoj rade“, smatra Macura.

Međutim Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, kaže da se od režima koji je u opštoj panici od pobunjenog naroda može svašta očekivati, pa i zaključana skupštinska vrata, iako su protesti mirni i nenasilni.

„To je Dom koji pripada svima, a ne samo Maji Gojković da može da nam zabrani ulazak“, kaže Aleksić.

Poslanik Jovan Jovanović ističe da je sa ovom vlašću sve moguće, pa i to da se narodnom poslaniku, predstavniku naroda, zabrani ulazak u Vladu Srbije. „Prošle subote obezbeđenje nije dozvolilo Sonji Pavlović, poslanici i arhitektkinji, da Vladi preda zahteve Inženjerske komore“, ukazuje Jovanović.

Kako je u Velikoj Britaniji

Sagovornici Danasa podsećaju da za razliku od srpskog u britanski parlament može da uđe ko hoće (uključujući i one koji nisu državljani Ujedinjenog Kraljevstva) i da prisustvuje svim sednicama odbora koje nisu zatvorene za javnost ili zasedanju parlamenta bez potrebe da se ikome najavi. Ukoliko je reč o osobi koja želi da razgovara sa predstavnikom svoje opštine ili okruga, dovoljno je da to kaže na šalteru na ulazu i to će mu biti omogućeno. Tako nešto u Srbiji nije moguće, jer i akreditovani novinari imaju problema da dođu do pojedinih poslanika, a posebno do predsednice parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari