Fila: Vlada prodala Miloševića 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila izjavio je danas da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević uhapšen na “prevaran način” i da ga je tadašnja Vlada Srbije “prodala za 50 miliona dolara”.

“Danas je 1.april, 20 godina kako je uhapšen osnivač SPS, bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević. Uhapšen je na prevaran način, lažima, sa lažnim obećanjima da ga ne hapse zbog izručenja Hagu i da neće biti izručen nijednom međunarodnom sudu, pa ni Hagu”, rekao je Fila u Skupštini Srbije tokom razmatranja Predloga odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Negotinu, Osnovnog suda u Kruševcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru.

On je pročitao dva dokumenta iz kojih se vidi šta su te noći funkcioneri SRJ i Srbije obećali Miloševiću i šta je “doneo Čeda Jovanović sa sobom”.

Fila je rekao da su jedan dokument potpisali bivši predsednici SRJ Vojislav Koštunica, Srbije Milan Milutinović, Vlade Srbije Zoran Đinđić i da je to bila garancija da se Milošević ne hapsi.

Prema njegovim rečima, drugi dokument je potpisao Čedomir Jovanović u kome se navodi da “Milošević neće biti izručen nijednoj pravosudnoj ni drugoj instituciji van zemlje”.

“Nemojte da lažete vi iz DOS da nije bilo američkog prisustva”, rekao je Fila i dodao da je bio američki ambasador sa 50 miliona dolara.

On je rekao da su morali 31. marta da uhapse Miloševića da bi dobili 50 miliona dolara i ocenio da će Srbija “ući u istoriju kao jedina zemlja u kojoj je Vlada predala svog bivšeg predsednika”.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je, dok je Fila govorio, opomenuo poslanika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Marijana Rističevića da ne komentariše dok neko diskutuje, i rekao mu da se javi za reč ako želi. “Ne razumem šta to znači. On je ovlašćeni predstavnik i ima 20 minuta pravo da govori”, rekao je Dačić i poručio Rističeviću da je vreme 5.oktobra prošlo.

Fila je poručio Rističeviću da se “drži svojih silosa”.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad razmatranjem odluke o prestanju funkcije predsednika Prekršajnog suda u Negotinu, Osnovnog suda u Kruševcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru.

Predstanik predlagača, Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu nije usmeno obrazložio predlog, a u pisanom predlogu navedeno je da predsednici sudova prelaze na druge sudijske funkcije.

Na početku sednice poslanici su iskoristili pravo da postavljaju pitanja nadležnima.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Milija Miletić pitao je da li je moguće odvojiti plaćanje takse za RTS od računa za struju, odnosno ukinuti plaćanje pretplate u seoskaim domaćinstvima u kojima niko ne živi.

On je ukazao na problem što se u selima često posebna brojila nalaze na pomoćnim prostorijama u ekonomskom dvorištu, štalama pa i u nekim voćnjacima, a domaćin preko svakog brojila mora da plaća i pretplatu, što poslanik ocenjuje kao nepravdu.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević podsetio je da je na današnji dan 2000. godine uhapšen predsednik njihove stranke Slobodan Milošević.

Uz ocenu da je hapšenje Miloševića bilo „kidnapovanje, izdajnički i sraman čin“, Milićević je tražio odgovor od Vlade Srbije da li je uopšte bilo legitimno kao i da li je ona preduzela sve kako bi se saznala istina o njegovoj smrti u Hagu.

Stefan Srbljanović sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ rekao je da je prioritet ove vlade briga o mladima i da je u tu svrhu odvojeno 600 miliona evra iz budžeta.

„Pitanje premijerki i ministru finansija je da li će država krenuti u izgradnju stanova za mlade parove, u kojim gradovima će se stanovi graditi i koji će biti uslovi za njihovo dobijanje“, pitao je poslanik.

Skupština će danas razmotriti prestanak funkcije sudija, a rad će nastaviti u utorak, posle Uskrsa po gregorijanskom kalendaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari