Poslanici "Dosta je bilo" traže prijem kod Maje Gojković 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici Dosta je bilo (DJB) uputili su danas zvanični zahtev predsednici Narodne skupštine Maji Gojković za hitan prijem kako bi dobili objašnjenje zbog čega su Narodnoj skupštini, suprotno Ustavu, kako je navedeno, „oduzete nadležnosti odlučivanja, a njen rad suspendovan“.

„Podsećamo javnost da Ustav Srbije propisuje da odluku o uvođenju vanrednog stanja donosi Narodna skupština, a da u slučaju da je donese bilo koji drugi organ, Narodna skupština ima obavezu da je u roku od 48 sati potvrdi ili poništi“, saopštio je DJB.

Ustav takođe propisuje, navodi se u saopštenju, da u slučaju uvođenja ratnog ili vanrednog stanja Skupština zaseda bez poziva u punoj nadležnosti.

„Tokom vanrednog stanja, dok se ukidaju prava građana, narodni poslanici moraju biti u prvim redovima borbe protiv mogućih zloupotreba i davanja prevelike slobode bilo kom državnom organu da donosi eventualno nerazumne odluke pod plaštom borbe protiv epidemije“, ističe se u saopštenju DJB.

Narodni predstavnici u Narodnoj skupštini, podseća DJB, „jedina su garancija građanima da se pri ukidanju prava i sloboda zarad vanrednog stanja neće otići predaleko, već samo onoliko koliko je to neophodno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari