Poslanici EP: Kandidati moraju u potpunosti da ispune kriterijume 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Poslanici Evropskog parlament pozdravili su danas usvajanje strategije za proširenje Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana, ali su upozorili da taj proces najviše zavisi od samih država tog regiona.

Poslanici su ocenili da sve zemlje kandidati moraju u potpunosti da ispune kriterijume za članstvo u EU i da Unija mora da se pripremi da ih primi, ali su upozorili i da države zapadnog Balkana moraju da se odreknu nacionalizma, a naglašeno je i da EU neće primiti u članstvo zemlje koje sa sobom nose stare sukobe.

Tokom debate je ocenjeno da zemlje zapadnog Balkana moraju još puno da urade, između ostalog i na uspostavljanju vladavine prava, reforme pravosuđa, slobode medija i poštovanju prava nacionalnih i drugih manjina.

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister je ocenio da se stabilnost može postići samo uz podršku EU, navodeći da je evropska perspektiva dovela do poboljšanja situacije u Srbiji.

Zapadni Balkan je geografski i ekonomski vezan za EU, ali ulazak u Unija zavisi od situacije u svakoj zemlji, rekao je Mekalister.

Poslanici su ocenili da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU, ali je nemački poslanik Knut Flekenštajn upozorio na nedostatak volje i brzine na svim stranama i na potrebu za veoma intenzivnim dijalogom za zemljama zapadnog Balkana.

Nekoliko poslanika je ukazalo na veze Srbije sa Rusijom i Kinom i na uticaj tih zemalja, pri čemu je Angel Džambazki rekao da Srbija mora da odluči kojoj strani pripada, a Dominik Bild je ocenila da zbog tih uticaja rastu nacionalistička osećanja u Srbiji.

Estonski poslanik Tune Kelam je rekao da zapadni Balkan nije neutralna teritorija, jer Rusija, Kina, Turska i islamski ekstremisti u tom regionu nude neke alternative, dok je bugarski poslanik Sergej Stanišev ocenio da EU mora da više investira politički i ekonomski, kako bi se izbegao povratak na nacionalizam i rivalstva.

U raspravi je ocenjeno da Srbija mora više da radi na vladavini prava i slobodi medija, kao i na poštovanju prava manjina, kao što je LGBT populacija.

Poslanik Teri Rentke je istakao da mora jasno da se kaže da u ovom trenutku ne može da bude članstva zbog stanja prava manjina, posebno LGBT zajednice.

Belgijski poslanik Pol Tang je rekao da ga u Srbiji zabrinjava stanje medijskih sloboda, napadi na LGBT osobe i odnosi sa Kosovom, ocenivši da čak i zemlja koja je najviše napredovala ima još mnogo toga da još uradi.

Rumunski poslanik Viktor Bostinaru je rekao da će proces proširenja ostati prioritet kada njegova zemlja preuzme predsedavanje Unijom, jer je region zapadnog Balkana ključ stabilnosti EU.

Integracija je u interesu obe strane i ova strategija je korak u dobrom pravcu ali nam je poptrebno više inicijativa i investicija iz EU, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari