Poslanici opozicije bojkotuju sednice parlamenta 1Konferencija poslaničkih grupa opozicije u Skupštini Srbije Foto: Beta/Marija Đorić

Poslanici više opozicionih poslaničkih klubova ponovili su da bojkotuju današnju i sve naredne sednice Skupštine Srbije, koju su nazvali „uzurpatorskim parlamentom“, kao i da će ubuduće u skupštinskom holu uspostaviti „Slobodan parlament“.

Poslanici Saveza za Srbiju najavili su danas da neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije, ali će na svakih pola sata držati konferencije za novinare u skupštinskom holu. Oni su tokom konferencije za novinare držali transparent na kome je pisalo “1 od 5 miliona”.

Poslanik pokreta „Dveri“ Boško Obradović kazao je da će poslanici opozicije na svakih pola sata organizovati konferencije za medije u holu na kojima će govoriti o tačkama dnevnog reda, ali da u skupštinsku salu neće ulaziti zbog solidarnosti sa gradjanima koji protestuju u 50 gradova u zemlji.

„Neka domaća i medjunarodna javnost zna da u Srbiji postoje dva parlamenta, jedan uzurpatorski, nasilnički i drugi demokratski, slobodni koji će se odvijati u holu“, rekao je Obradović. On je kazao da će poslanici opozicije koji su potpisali tekst „Sporazum sa narodom“ bojkotovati ne samo sednice republičkog, već i pokrajinskog i lokalnih parlamenata.

„Mi hoćemo da pokažemo da oni koji ovde sede nisu narodna skupština, nisu narod, nisu država Srbija, oni su oteti parlament“, kazao je Obradović.

Poslanica Pokreta za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da za sedam godina od kako „besni naprednjačka vlast“, parlament postao „paravan demokratije“ i da se u njemu nije raspravljalo o važim pitanjima poput Kosova i Metohije, ulaska ili neulaska u EU, siromaštvu. Dodala je i da na dnevni red nije stavljen ni jedan od 200 zakona koji je predložila opozicija.

„Mi ne bojkotujemo parlament zato što smo se naljutili, jer nas omolovažavaju, već imamo obavezu prema stotinama hiljada ljudi koji demonstriraju u Srbiji i traže normalan sistem“, rekla je Rašković Ivić. Ona je kazala i da će narodni poslanici krenuti da obilaze gradjane u svim gradovima i razgovaraju sa njima, kako bi Narodna skupština došla u sve gradove.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da u državi postoji „kolaps sistema“, da je parlament „protčni bojler za zakone“ i da bojkotom ne žele više da daju legitimitet urušavanju demokratije. Aleksić je kazao i da su poslanici opozicije pozvali izvršnu vlast i predsednicu parlamenta Maja Gojkoviću da podnesu ostavke jer su „privatizovali zemlju“. Ovi poslanici su u vreme obraćanja novinarima u holu parlamenta razvili transparent „Jedan od pet miliona“.

Na sednici parlamenta učestvuju poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Skupština Srbije počela je nešto posle 10 časova vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu su, izmedju ostalog, predlozi izmena i dopuna zakona iz obrazovanja i zakona o oružju i municiji.

Poslanici će razmatrati i predloge izmena i dopuna zakona o predškolskom i o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o učeničkom i studentskom standardu, kao i o Srpskoj književnoj zadruzi.

Razmatraće i predlog izmena zakona o oružju i municiji, o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti koji je podnela predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, kao i o potvrdjivanju Konvencije o osnivanju Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Skupština Srbije razmatraće i predlog odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije, o prestanku funkcije predsednika Komisije za hartije od vrednosti, i zbirnu Listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu.

Razmatraće i predloge zakona o potvrdjivanju Protokola o privilegijama i imunitetima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, zakona o potvrdjivanju sporazuma Srbije i Transportne zajednice o sedištu Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, i vlada Srbije i Kazahstana o saradnji u borbi protiv kriminala.

Biće razmatran i zakon potvrdjivanju sporazuma vlada Srbije i Madjarske o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, vlada Srbije i Crne Gore o medjunarodnim drumskim graničnim prelazima – Gostun – Dobrakovo, Špiljani – Dračenovac, Jabuka – Ranče, kao i Prijepolje – Vrbnica – Bijelo Polje.

Poslanici će razmatrati i predloge zakona o potvrdjivanju dva sporazuma vlada Srbije i Crne Gore o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Granice – Čemerno, kao i o zajedničkog graničnog prelaza Godovo – Vuča za medjunarodni drumski putnički saobraćaj.

Pred poslanicima biće i predlog zakona o potvrdjivanju sporazuma vlada Srbije i Crne Gore o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, i o medjunarodnom železničkom graničnom prelazu.

Takodje bi trebalo da bude potvrdjen ugovor Srbije i SAD o izručenju, protokol vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša, kao i sporazum vlada Srbije i Gruzije o ukidanju viza za gradjane.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi zakona o potvrdjivanju ugovora Srbije i Izraela o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak, i sporazuma de zemlje o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, kao i predlog zakona o potvrdjivanju sporazuma vlada Srbije i Šri Lanke o vazdušnom saobraćaju.

Poslanici treba da potvrde i sporazume o vazdušnom saobraćaju koje je Srbija postigla sa vladama Kanade, Indije i Azerbejdžana, a takodje i finansijski ugovor o razvoju rečne transportne infrastrukture sa Evropskom investicionom bankom, konvenciju koja se odnosi na bezbednost i zdravlje u poljoprivredi, i sporazum sa Indijom o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina.

Na dnevnom redu je i odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Na dnevnom redu biće i predlozi odluka o prestanku funkcije predsednika Višeg suda u Kragujevcu i Kraljevu i javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi, koje je podneo Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari