Poslanici pitali o "Srbijagasu" i nadoknadi štete poljoprivrednicima 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici Skupštine Srbije u delu sednice posvećene poslaničkim pitanjima pitali su zbog čega je Vlada Srbije otpisala celokupni dug Javnog preduzeća „Srbijagas“, zašto javno tužilaštvo nije reagovalo na izjave lidera Saveza za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Takođe su pitali i kada će Vlada Srbije da nadoknadi štetu poljoprivrednicima, koja je nastala usled elementarnih nepogoda.

„Koji su poslovni razlozi Vlade Srbije da otpiše celokupni dug Srbijagasu u iznosu od 1, 2 milijarde evra . Oko 80 odsto tog duga, odnosno 934 miliona evra nastalo je aktiviranjem bankarskih garancija koje je država Srbija dala, a ova Skupština odobrila za dugoročne kredite koje je kod komercijalnih banaka uzimao „Srbijagas“. Ministar energetike u ovoj Skupštini davao je uveravanja da će platiti dugove „Srbijagasa“ , kada parlament odobri i usvoji garancije i da te garancije neće biti aktivirane“ , naveo je Vladimir Đurić, poslanik Stranke moderne Srbije i dodao da se sada vidi da „Srbijagas“ nije bio u stanju da plaća, pa je država plaćala umesto njega.

Đurić je podsetio da je direktor „Srbijagasa“ nedavno imenovan na čelo fudbalskog kluba „Vojvodina“, najavljujući investiciju u fudbalski stadion.

„Ne znam zašto bi direktor „Srbijagasa“ najavljivao investicije u sportske objekte ako vodi preduzeće koje državi sopstvenoj nije u stanju da otplati dug od 1,2 milijarde evra i nije u stanju da servisira svoje kratkoročne i dugoročne obaveze prema bankama“, naveo je Đurić i upitao zbog čega država pomaže Er Srbiji, odnosno šta je ukupni benefit za građane, s obzirom da mali broj ljudi može da priušti usluge avio kompanije.

Marko Atlagić, poslanik Srpske napredne stranke pitao je zašto javno tužilaštvo nije procesuiralo „članove udruženog zločinačkog poduhvata“ oličene u liderima Saveza za Srbiju koji su, kako kaže, svojim izjavama o KIM ugrozili celovitost Srbije. Naveo je da su se lideri SZS dogovorili da Aleksandra Vučića ruše na temu KIM.

„Umesto da ruše Vučića trebalo je da se dogovore da vrate Kosovo tamo odakle su ga oterali. Tako su nisko pale te moralne nakaze da su nesreću sopstvenog naroda koristili za svoje sebične interese“, rekao je Atlagić, citirajući izjave predstavnioka opozicije o Kosovu.

Prema njegovim rečima 2008 . godine Vuk Jeremić jer izjavio ulazak KiM u UN je najbolje čemu Srbija treba da se nada, dok je pet godina ranije Zoran Živković rekao da mu je svejedno čije je Kosovo , dok je Boris Tadić tvrdio da nezavisnoist KiM ne mora da znači gubitak.

Atlagić se pozabavio i izjavama Sergeja Trifunovića, Radeta Veljanovskog i saše Jankovića o Kosovu, a poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić pitao je kada će Vlada Srbije da nadoknadi štetu poljoprivrednicima, koja je nastala usled elementarnih nepogoda, navodeći da se proizvođači suočavaju sa “dve nepogode”,- vremenski uslovi i nesposobna vlast.

„Već sedam godina neprekidno slušamo kako će se preduzeti sve potrebne mere da se sredi vodokanalska mreža , kako će unaprediti odbrana od elermentarnih nepogoda , kako će seljacima izlaziti u susret subvencioniranjem njihove proizvodnje . Svedoci smo da od sređivanja kanalske mreže i magistralnih kanala nema ništa . Da su ručno čistili te kanale , za sedam godina bi ih očistili“, rekao je Mirčić i dodao ni od subvencionisanja nema ništa , jer seljaci plaćaju punu cenu goriva, a nema ni ukidanja akciza.

„Kako seljak može posle sedam godina da veruje u bilo kakvo obećanje“, zaključio je poslanik SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari