Poslanici SMS-a preuzeli mesta u svih 20 odbora od DJB-a 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Glasovima 140 poslanika Skupština Srbije odlučila je da poslanički klub Stranke moderne Srbije dobije svih 20 mesta u skupštinskim odborima i dva mesta u Republičkoj izbornoj komisiji, koja su pripadala poslaničkom klubu Pokreta Dosta je bilo.

Iz skupštinskih odbora razrešeni su poslanici Dosta je bilo Saša Radulović, Branka Stamenković, Branislav Mihajlović, ali i Ana Stevanović, koja je iz D JB-a prešla u Stranku slobode i pravde, a imenovano je šestoro poslanika SMS-a.

Izmene Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora podneo je Poslanički klub Stranka moderne Srbije na čijem je čelu Tatjana Macura. Ovaj poslanički klub nastao je porošle godine, kada je grupa od šest poslanika napustila Pokret Dosta je bilo zbog međusobnih nesuglasica. Klub je najpre naztvan Slobodni poslanici, da bi u februaru ove godine, nakon što su bivši poslanici DJB-a formirali stranku, prerašla u klub Stranke moderne Srbije.

Istrovremeno osipanjem poslanika, Poslanički klub DJB , koji je na početku aktulenog saziva imao 16 poslanika , prestao je da postoji budući da je DJB spao na svega tri poslanika.

Tatjana Macura, šefica Poslaničkog kluba SMS-a nije obrazlagala predlog tokom načelne rasprave, ali je u dopisu predsednici parlamenta Maji Gojković navela da je DJB, koja je na osnovu izbornih rezultata imala 20 mesta u odborima, prestala da postoji. Takođe, istakla je da poslanici SMS-a nisu napustili poslaničku grupu DJB već da je ona rasformirana odlukom Saše Radulovića i da im, shodno tome, pripadaju mesta u odborima, RIK-u i parlamentarnim delegacijama.

U DJB-u tvrde da vladajuća većina otima mandate opoziciji i njima nagrađuje „poželjnu opoziciju“. Podsećaju da je SMS nastala od preletača koji su mandate dobili na listi DJB-a i ističu da će glasanje pokazati da li su zahtevi bivših članova DJB rezultat dogovora sa SNS-om .

„Podsećamo da su poslanici SMS-a podržali SNS na prethodnom zasedanju Skupštine tako što su prekinuli bojkot i što su u svojim govorima hvalili napore Vlade i Predsednika SNS-a, koji im nije ostao dužan u pohvalama. Da li se radi o pravljenju još jedne lažne opozicione grupe i vraćanju usluge, videćemo na narednom zasedanju Skupštine“, kažu u DJB i dodaju da su predložene izmene u potpunoj suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o Narodnoj skupštini.

Nesposredno pre usvajanja ove skupštinske odluke u DJB su naveli da će usvajanjem ovih izmena, SNS i SMS u Skupštini uspostavili nezakonit presedan i legitimisati fenomene trgovine mandatima i preletanje kao prihvatljive pojave.

„Ako SNS zaista podrži ovaj zahtev preletača koji nisu učestvovali na izborima i tako nezakonito prekroji izbornu volju građana, postavlja se pitanje šta je sledeće? Predaja vlasti na opštini Stari grad SNS-u, opštine u kojoj je stranka SMS uz pomoć predsednika opštine Bastaća regrutovala grupu preletača? Izbacivanje Branke Stamenković iz Odbora za monitoring Srbije u Savetu Evrope? Napad na finansije DJB kako bi se preletačima bez podrške obezbedilo dalje finansiranje“, ističu u DJB-u.

I bivši poslanik DJB-a koji je među prvima napustio taj pokret, Jovan Jovanović, kaže da ne spori da SMS ima članove u odborima, ali ne u svim i da je neophodna preraspodela mesta članova i zamenika članova u skupštinskim odborima.

On navodi da je Klub samostalnih poslanika tražio u decembru prošle godine pre bojkota parlamenta da se razgovara u parlamentu o mestima u odborima, ali da njihov predlog nije uvršten u dnevni red ali da jeste predlog SMS i da je u pitanju nagrada za to što je SMS prekinula bojkot parlamenta.

„Imalo bi smisla da SMS dobije mesta u odborima da je pravni naslednik DJB-a, ali nije“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari