Poslanici tokom rasprave o završnim računima budžeta prethodnoj vlasti 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici radikala i vladajućih stranaka Skupštine Srbije danas su tokom rasprave o završnim računima budžeta od 2002. godine do 2018. godine kritikovali ekonomsku politiku prethodne vlasti koja je, kako su ocenili, bila neodgovorna i „štetočinska“.

Poslanik SRS Miljan Damjanović naveo je da Zakon o budžetskom sistemu nalaže da se završni račun državnog budžeta sačinjava svake godine za prethodnu što se mora poštovati ma ko bio na vlasti.

Za vlast od 2000-2012. godine rekao je da bila „štetočinska“ i „antinarodna“.

O aktuelnoj vlasti je rekao da je kriva što onoga trenutak kada je došla na vlast nije informisala skupštinu o „svim onim fabrikama koje su za vreme dosmanlija (DOS-Demokratska opozicija Srbije) na protivzakonit način ugašene, onaj broj fabrika i preduzeća koji su prodati u bescenje“.

Zamerio je SNS što kada je došla na vlast 2012. godine, nije rekla kako su i za šta trošeni krediti iz kojih su pokrivani deficiti, nedostajući prihodi budžeta.

On je kritikovao sadašnju politiku subvencionisanja stranih investitora.

Rekao je da aktuelna vlast na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić još nije odgovorila na pitanja radikala: koliko je investitora stiglo u Srbiju od 2012. godine, koliko je izdvajano sredstava za radna mesta, koliko je ugašeno stanih preduzeća kojima su date subvencije.

„Završni račun i delovi završnog računa služe upravo da vidimo da li imate šta da krijete ili nemate. Da vidimo šta je to i gde je išao novac poreskih obveznika Srbije“, rekao je Damjanović.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Aleksandar Stevanović rekao je da je loše to što završni računi budžeta nisu usvajani, te stvari koje su loše urađene ne mogu da se isprave jer je „vreme učinilo svoje“.

„Jednostavno neke stvari su se desile i tu ispravke više nema“, rekao je Stevanović.

Dodao je da se i samo „letimičnim prolazom kroz dokumente može videti kako su se neke politike prelamale na budžetu“.

Poslanici Srpske napredne stranke oštro su kritikovali prethodnu vlast navodeći da je bila „pljačkaška“, da je rasprodala i upropastila fabrike, a hvalili su aktuelnu, na čelu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poslanik SNS Goran Kovačević u raspravi je rekao da država ove godine daje 300 miliona evra za finansiranje visokog obrazovanja, a da sopstveni prihodi Univerziteta u Beogradu iznose još 110 miliona evra, te je pitao gde završavaju sredstva.

On je rektorku Ivanku Popović pitao: „Gospođo rektorka gde završavaju sredstva od 110 miliona evra?“

„To vas pitam ja iz Odbora za budžet, to vas pita Skupština, to vas pita završni račun Srbije od 2014. godine. To vas pitaju vaše kolege s fakulteta koje kažu da neki profesori imaju 90.000, a drugi 500.000 (plate) i da niko ne zna ko koliko ima“, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari