Poslanici u Skupštini Srbije i danas najviše polemisali o uslovnom otpustu 1Foto: Stanislav Milojković

Poslanica SRS Vjerica Radeta rekla je da mogućnost uslovnog otpusta svakom licu koje je osuđeno, „kakav god monstrum da je u pitanju“ mora postojati, ali da „to ne mora da znači da će ga počinilac monstruoznog krivičnog dela i dobiti“.

„Ako taj zatvorenik nema ni tračak nade o uslovnom otpustu onda možemo od takvog zatvorenika očekivati niz krivičnih dela. On će ubiti stražara ili drugog zatvorenika ili ljude u poseti zato što je on tu pa je tu i nikada više nema šasne da ne bude tu“, ukazala je Radeta.

Zamenik šefa poslanilče grupe SNS Vladmiri Orlić na to joj je odgovorio podsećajući na navode Igora Jurića, inicijatora da silovatelji i ubice dece i trudnica dobiju doživotnu kaznu – „da li zbog toga što se brinemo šta će se dogoditi na mestu gde izdržava sankcije mi treba da se pitamo, a šta će se dogoditi kada to lice izađe na slobodu i da li je alternativa da strepimo za dete“.

Poslanik Socijademokratske stranke (SDS) Nenad Konstantinović govorio je o ukidanju uslovnog otpusta na konferenciji za novinare u skupštinskom holu navodeći da je amandmanom tražio da se izbriše odredba koja se odnosi na ukidanje uslovnog otpusta jer ta odredba u pravni sistem uvodi osvetu bez mogućnosti za resocijalizaciju lica.

On je kazao da je još veći problem što je SNS direkno onemogućila Srbiju da uđe u EU jer se ne može zatvoriti pregovaračko poglavlje 23, ako postoji jedna takva zakonska odredba koja je i direktno u suprotnosti sa Poveljom o ljudskim pravima, a koju moraju da poštuju zemlje članice EU.

„Nije moguće ući u EU sa jednim ovakvim članom zakona“, istakao je Konstantinović.

Reagujući na navode naprednjaka o mogućem pomilovanju, on je rekao da od 2013. godine niko ko je osuđen na kaznu zatvora veću od 15 godina nije pomilovan, „tako da u praksi takva mogućnost ne postoji“.

Poslanici su po završteku te rasprave počeli razmatranje amandmana na izmene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Na taj predlog zakona podneto je 18 amandmana.

Poslanici će potom raspravljati i o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari