Poslanici umesto o amandmanima polemisali ko je gori Turčin ili poturica 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Raspravu o amandmanima na Predlog zakona o nauci i istraživanju u Skupštini Srbije obeležila je polemika između naprednjaka i radikala o prednostima i nedostacima ulaska Srbije u Evropsku uniju, ali i o tome ko je Turčin, a ko poturica.

Polemiku je inicirao radikal Milorad Mirčić koji je naveo da je nauka univerzalna kategorija i da ne treba naglašavati šta su preporuke Evropske komisije, naročito ako se zna da je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da je završeno sa ulaskom u EU.

Naprednjak Vladimir Orlić upitao je radikale šta je alternativa EU i tržištu od više milijardi evra, a odgovor je vrlo brzo stigao, a to je da se radikali zalažu za savez sa Rusijom, Belorusijom i da su protiv ulaska u EU.

„Dokle više zamajavate i sebe i nas i naciju? Vidite da i neke članice EU žele da se na neki način distanciraju od te zajednice. Evropska komisija i Evropska unija su stvar prošlosti, s tim je završeno. Evropa vas neće”, objasnio jer Mirčić i dodao da je pitanje vremena kada će EU da se “raspadne” i da Srbija srlja u propast.

Replicirajući radikalima zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka podsetio je da je u Novom Pazaru Sem Fabrici, šef Delegacije EU, upravo uručio ključeve za socijalne stanove koje je finansirala i EU i to je, kako je naveo, konkretan odgovor na pitanje da li je za Srbiju i njene građane korisno da imamo dobru saradnju sa EU.

“Možemo da konkurišemo za različita sredstva, i to se ne odnosi samo na resor nauke nego i za druge oblasti”, rekao je Orlić, dodajući da nije sporno da se Evropa menja, da se menja Srbija,ali da postoje neke stvari koje su konstante, a to je da SRS ne menja svoje mišljenje i da i dalje želi da bude ravnopravan partner EU.

Mirčić mu je uzvratio izrekom da je “poturica gori od Turčina” i da ne može polemisati sa nekim ko je promenio priču, navodeći da takvi političari treba sa sobom da raščiste neke stvari, i da će onda radikali ući u polemiku.

“Gubjenje je vremena polemisati sa ljudima koji su dobar deo političke karijere govorili da je pogubno da Srbija pod ovim uslovima prihvata evropske standarde. Kamo lepe sreće da ste bar delom ostali dosledni kada je u pitanju KiM”, rekao je Mirčić, upitavši zar je teško reći Evropi da samo celovita Srbija želi da bude članica EU, a Orlić mu je uzvratio da se nije bavio kategorijama ko je poturica, ko je Turčin, niti mu pada na pamet, ali da baš voli da raspravlja sa onima koji vole svoje mišljenje da promene preko noći.

On je ukazao da je izvoz Srbije sa zemaljama EU 70 odsto ukupnog izvoza i da ne bi bilo dobro da ostane bez te mogućnosti, a alternative, kada se pogleda geografski, nema.

„Ni sir u mišolovci nije besplatan, ni saradnja sa EU nije baš za pohvaliti se. Više Srbija uvozi nego što izvozi u EU. Evroazijska saradnja je alternativa, ekonomski jače zemlje u EU se okreću prema tom tržištu, to je realno tržistse. Čak i Amerika vodi borbu za to tržište. Nije evropsko tržište perspektiva”, rekao je Mirčić, a Orlić mu odgovara da su glavni partneri Srbije u izvozu Italija, Nemačka, Mađarska…

Tokom rasprave bilo je reči o Đilasu, Šolaku, Obradoviću i Jeremiću i njihovoj destruktivnoj ulozi po srpsko društvo, ali je o amandmanima na zakon o nauci bilo malo reči, osim uobičajenih opštih mesta, da, primera radi, nauka ne prepoznaje granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari