Poslanici zaboravili penzionere, debatovali o džukelama, lopovima i štetočinama 1Foto: FoNet TV (arhiva)

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije tokom rasprave o 615 amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ocenili su da je taj zakon opasan jer penzionerima nanosi veliku štetu i što u budućnosti uvodi potpunu arbitrarnost na eventualno povećanje penzija.

Ovim zakonom Vladi se, kako je ocenjeno, daje mogućnost da određuje kolike će te penzije biti, a ono što je po oceni opozicije najlošije je što nema vraćanja onog iznosa za koji su umanjene penzije za više od pola miliona ljudi u Srbiji za prethodne četiri godine.

Bilo je i takvih ocena da se amandmanaima ovaj loš zakon ne može nikako popraviti i da je najbolje da se , kako i predlaže Fiskalni savet, zakon povuče iz skupštinske procedure.

Poslanica SRS Vjerica Radeta je rekla da celokupna rasprava upozorava penzionere, i one koji će to biti u budućnosti, da će biti usvojen jedan veoma opasan zakon koji predviđa mogućnost eventualnog povećanja penzija samo kada to Vlada proceni i kaže da ima dovoljno sredstava u budžetu.

“Niste smeli, ministre Ðorđeviću, dozvoliti da se iz zakona briše mogućnost usklađivanja penzija. Ovo što radite može da znači da nikada više neće biti povećanja penzija”, dodala je Radeta.

Poslanik SRS Nemanja Šarović je podsetio da Ustav Srbije građanima garantuje određena prava i da postoje određena stečena prava u koja se ne sme dirati, a među je kojima je i pravo na penzije.

“Vi očigledno pravo na penzije ne razlikujete od socijalne pomoći i to ste pokazali kada ste doneli zakon kojim ste građanima Srbije oteli primanja na koje imaju pravo u skladu sa Ustavom i zakonom kada ste im oteli ono što su zaradili. Da li ste uzeli 10 odsto od penzija ili ste doneli dekret da se otme, na primer, sa tekućih računa svima po 10 odsto potpuno je svejedno – pljačka je pljačka”, rekao je Šarović.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić je rekla da visina penzija zavisi od ekonomske moći države.

“Penzionerima Srbije želimo da poručimo da je uspostavljen siguran model finanasiranja penzija zato što postoji sigurna ekonomska politika Vlade Srbije i građani Srbije više ne treba da brinu”, dodala je ona.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke predložio je da se zakon povuče iz skupštinske procedure i ocenio je da u seriju laži koje ova vlast plasira svakako spada i priča o penzijama koje će biti nikad veće, a sigurno je proverljivo da su penzije bile veće nego što su danas 1990 godine u vreme Ante Markovića, pa 2001. godine kada su povećane osam puta, a 2003 . godine penzioneri su dobili pet puta veće penzije nego godinu pre toga, a vraćeni su im i dugovi.

Replicirajući Živkoviću ministar rada Zoran Đorđević naveo je da je prosečna penzija 2009. godine iznosila 210,6 evra, 2011. godine- 193, 2012. godin – 208,8, a prosečna penzija danas je 211, 3 evra.

“Posle ukidanja zakona biće 228 evra i to je jedina prava istina”, naveo je Đorđević, a naprednjak Srbislav Filipović poručio je Živkoviću da se podrška njegovoj stranci na izborima meri statističkom greškom.

“Naravno slažem se sa vama da je rejting moje stranke drastično manji nego što su vaši rezultati, ali verujte i Hitler je imao odlične rezultate u Nemačkoj pred početak Drugog svetskog rata“, rekao je Živković, nakon čega je dobio opomenu.

Lider Nove pobunio se zbog opomene navodeći da je uvredio Hitlera više nego što je to učinila istorija.

Predsedavajući Veroljub Arsić mu je uzvratio da je opomenu dobio zbog dobacivanja, a naprednjak Filipović je uzvratio Živkoviću da za razliku od Živkovića on može da ustane, a da je opšte poznato da lider Nove stranke posle toliko vinjaka ne može ni da stoji.

“Jesi li čuo ovo majmune jedan? Jesi li čuo ovo kretenu? To nisu čuo Džukelo“, dobacio je Živković predsedavajućem Arsiću, da bi naprednjak Filipović nastavio u istom tonu, ali šireći priču na Đilasa, Veselinovića i druge iz opozicije.

“To je normalno kada imate preko puta ljude za koje je jedan dan normalno da siluju žene u Srbiji, sutradan da biju, prekosutra da prete vešanjem kako je to rekao ideolog tog žutog, velikog, zavezanog, zgrčenog, zalutalog preduzeća. ON svakako ne može da prihvati izjavu njihovog funkcionera napisanu na Tviteru, vezanu za silovanje, ali može to da razume. Da li bilo ko normalan može da razume silovanje. To samo umobolan čovek može da napiše i izjavi. Potpuno bolestan čovek može da poredi Hitlera sa onim što imamo u Srbiji”, poručio je Filipović.

Reagovao je demokrata Balša Božović navodeći da ne želi da obraća pažnju na “primerke poput Filipovića, ali da bi predsedavajući trebalo da uvede red u parlament, a radikal Nemanja Šarović, aludirajući da je Filipović pre SNS bio član DS, ocenio je da se ovde svađaju dvoje demokrata ko je više štete naneo Srbiji, a zapravo su obojica štetočine. U polemiku se uključio i naprednjak Vladimir Orlić koji je rekao da je neprihvatljivo da o dostojanstvu govori Božović čiji je lider Željko Veselinović, čije izjave demokrate nisu osudile. I ostali poslanici SNS nastavili su u tom stilu, gotovo zaboravljajući šta je na dnevnom redu.

Radikal Sreto Perić samo je na kratko u raspravu vratio izmene penzionog zakona navodeći da nema reforme penzionog sistema bez reforme obaveza na zarade, a lider Dveri Boško Obradović ocenio je da 150 000 građana Srbije koje je umrlo u međuvremeno nije dočekalo ukidanje Zakona o privremenom načinu isplate penzija.

“Da li će njihove porodice ikada biti obeštećene i kada ćete penzionerima vratiti otete penzije jer je to vaša moralna obaveza, naročito kada tvrdite da vam je budžet itekako stabilan”, upitao je Obradović predstavnike vlasti.

Onda su usledile kvalifikacije na račun Obradovića da je “Đilasov udarni jurišnik”, “lider Đilasovog tajkunoisko-ljotićevskog udruženja ,a naprednjaci su se pozabavili i Đilasovom biografijom i kako je zahvaljujući politici postao milioner. Obradović je podsetio da je interesantno da je “tom najvećem kriminalcu, tajkunu i lopovu svih vremena Draganu Đilasu lično Aleksandar Vučić pre godinu dana nudio mesto potpredsednika Vlade Srbije i da bude zadužen za kompletnu ekonomiju u državi, ali da je on odbio tu ponudu i ponovo postao tajkun.

“Ako ste tako pošteni obračunajte se prvo sa Sinišom Malim koji ima 24 stana i Goranom Vesićem, Vulinom, pa onda ispitajte Đilasa”, poručio je Obradović, a ministar finansija mu je uzvratio da laže i obmanjuje građane, a da je istina de je on celog života sve radio časno i pošteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari